Stockholms universitet

Juriststudenter tilldelas Green Act Award

Som ledare för studentföreningen Klimatjuristerna har Ida Edling, Josefin Meissner och Yvette du Plessis-Sjöblom, juriststudenter vid Stockholms universitet, tilldelats Green Act Award. Stipendiet delas ut av Campusbokhandeln, i år tillsammans med Adlibris.

Green Act Award vinnare
Foto: Campusbokhandeln/Minna Yr

Juryns motivering:

“Vinnaren av Green Act Award 2021 lyfter en otroligt viktig fråga och har börjat bygga en armé av studenter som vill tvinga fram en omställning genom att nyttja det ramverk som Sveriges alla utsläppare styrs av. Som rådgivare åt miljöorganisationer och Auroramålet har klimatjuristerna gjort miljörätt hett samtidigt som de vässar morgondagens miljöjurister. Yvette, Ida och Josefin har alla bidragit till att komma några steg närmare att genom juridikens ramverk tvinga fram en grön revolution. Detta tycker vi är värt att hylla.”

Finaljuryn i Green Act Award bestod av Fredrik Hagenius, medgrundare av Campusbokhandeln, Erik Martinsson, vd på Svea Solar, Kalle Nilver, vd på GoClimate, Mohammed Mohsen, marknadschef på Vi-skogen och We Effect samt förra årets vinnare, Cecilia Nyquist.

Är med och formar den kommande generationen miljöjurister

Ida Edling, Josefin Meissner och Yvette du Plessis-Sjöblom är ledare för Klimatjuristerna – en studentförening som jobbar för att stärka den svenska miljörörelsen genom att inspirera och utbilda den kommande generationen miljöjurister. De erbjuder ekonomisk rådgivning till olika miljöinitiativ och biträder bland annat organisationen Aurora, som är en ungdomsledd grupp som startat en domstolsprocess mot svenska staten för deras bristande klimatarbete (Auroramålet).

De tre studenterna säger att de valde juristprogrammet på grund av sitt starka samhällsintresse, och för att de ser juridiken som ett verktyg för att skapa förändring. Efter studierna vill de använda sin kunskap och makt för att arbeta för ett mer rättvist och hållbart samhälle men redan nu har de har lagt ned hundratals timmar av sin fritid för arbetet med Klimatjuristerna. Stipendievinsten ser de som ett bevis på att deras kamp uppmärksammas:

– Dessa pengar kommer att användas för att fortsätta organisera, inspirera och utbilda våra framtida miljöjurister, som är de som kommer att driva rättvisekampen vidare de kommande decennierna, säger vinnarna.

Läs mer om Green Act Award 2021

Läs mer om Klimatjuristerna