Stockholms universitet logo, länk till startsida

Litteraturprofessor Anders Cullhed talar om Ovidius ”Metamorfoser”

I Bildningsmagasinet Anekdots podcast Verket, den 24 november 2021, talar Anders Cullhed, professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik, om Ovidius (43 f. Kr –18 e.Kr) ”Metamorfoser” - ett litterärt verk från den litterära storhetstiden i Rom.

Anders Cullhed. Foto Kungliga Vitterhetsakademien.

Ovidius (43 f. Kr –18 e.Kr) Metamorfoser är ett mellanting mellan lärodikt och ett berättande episkt verk, förklarar Anders Cullhed. Temat för verket är förvandlingar.

Författaren Ovidius föddes i en relativt välbärgad familj och var tänkt att jobba i staten. Men istället för att slå in på den juridiska och retoriska banan så blev han stor inom litteraturen från att han var i 20-årsåldern. För att försörja sig inom litteraturen behövde man en mecenat (och det är från Rom begreppet mecenat kommer). Ovidius hittade flera mecenater och kunde alltså gott försörja sig på sitt skrivande. Han skrev bland annat kärleksdikter och pikanterier - oanständigheter. Han var speciell i sin tid med att ofta ge kvinnorna ordet och perspektivet i sina skrifter.

I verket Metamorfoser finns 250 förvandlingssagor, skrivna på hexameter, ett versmått som ärvts till romarrikets bildning från det gamla Grekland. I förvandlingssagorna beskrivs huvudpersonernas upplevelse av att förvandlas. Dikterna är fulla av action och "sex och våld i ett snabbt tempo". Ovidius låter ofta de kvinnliga offren få tala om sina upplevelser, berättar Anders Cullhed i podcasten.

I närmare 2000 är har poeter hämtat inspiration och innehåll från Metamorfoser. Men det finns många delar som senare uppfattats som förbjuden kärlek. Till exempel var samkönad kärlek mellan män inte ett problem i Ovidius samtid. Dessa delar av texterna har senare tolkats om och förklarats betyda något annat. Det här har även påverkat översättningarna, förklarar Anders Cullhed i podcasten Verket.

Till en ny Ovidius-läsare ger Anders Cullhed rådet att bara läsa, hoppa över de olika namnen från den grekiska mytologin och all bakgrundsinformation:

Njut av spänningen, dramatiken, nerven, glöden i de här fantastiska berättelserna!

Säger Anders Cullhed i podcasten Verket.

Hör hela programmet här