Stockholms universitet

Ny förståelse av internationellt samarbete genom tiderna

Demokratier tenderar att vilja samarbeta mer jämfört med icke-demokratiska stater. Statsvetaren Jonas Tallberg undersöker om denna etablerade sanning stämmer, både genom att djupdyka i historien och genom att studera nutida trender. Resultaten kan vara till hjälp för makthavare som ska navigera i en föränderlig värld.

Jonas Tallberg
Jonas Tallberg Foto: Magnus Bergström/KAW

Jonas Tallberg är professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet och Wallenberg Scholar. Han har forskat om internationell politik i många år med fokus på internationellt samarbete i olika former. I tidigare forskning framträder ett mönster av att demokratier är mer samarbetsinriktade än autokratier, icke-demokratiska stater. Demokratier har varit mer pådrivande i att grunda eller ansluta sig till internationella organisationer, verka för frihandel och binda sig till fördrag om mänskliga rättigheter och miljö.

Han vill nu ge en mer nyanserad bild av hur olika politiska system är länkade till internationellt samarbete. Genom att analysera data som sträcker sig nästan 400 år bakåt hoppas Tallberg och hans team kunna visa hur demokrati och autokrati har påverkat internationellt samarbete genom tiderna.

Läs hela artikeln på Knut och Alice Wallenbergs Stiftelses webb