Stockholms universitet logo, länk till startsida

Stockholms universitet vädjar att dödsdömd forskare friges

Rektor Astrid Söderbergh Widding har skrivit under ett öppet brev från Sveriges Universitets- och Högskoleförbund med en uppmaning om att stoppa avrättningen och frige svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali. Hon är också en av 21 rektorer bakom en debattartikel i samma ämne. 

”Vi kräver nu att ansvariga myndigheter i Iran stoppar avrättningen och omedelbart släpper Ahmadreza Djalali samt att den svenska regeringen, liksom det internationella samfundet, agerar kraftfullt för att få honom frigiven”, skriver 21 rektorer för svenska universitet och högskolor, däribland Stockholms universitets rektor Astrid Söderbergh Widding, i en debattartikel i Expressen.

Ahmadreza Djalali är doktor i katastrofmedicin och har varit verksam vid Karolinska Institutet. 2016 besökte han Iran för att föreläsa och greps av iransk polis anklagad för spioneri. Drygt ett år senare dömdes han till döden i en rättegång som Amnesty beskriver som bristfällig och helt utan bevis. Den senaste tiden har det rapporterats att dödsdomen kan vara på väg att verkställas.

”Behandlingen av Ahmadreza Djalali är ett oerhört övergrepp mot honom själv och mot hans familj. Men det är också en direkt attack mot grundläggande demokratiska värderingar, mot den akademiska friheten och mot forskning och kunskapsspridning.”, skriver de 21 rektorerna.

I egenskap av ordförande för Sveriges Universitets- och Högskoleförbund (SUHF) har Astrid Söderbergh Widding också undertecknat ett öppet brev till Iran, med en uppmaning om att upphäva dödsdomen och släppa Ahmadreza Djalali fri.

Läs mer om fallet på Scholars at Risks hemsida.

Amnesty international har också engagerat sig i Ahmadreza Djalalis fall, läs mer om uppropet på Amnestys webb.