Stockholms universitet

Vår stund på jorden - ett samtal om människans plats i Nobellitteraturen

Nu kan du se samtalet om vad kan Nobelpriset i litteratur kan berätta om hur vi sett på oss själva genom tiderna, mellan Anders Olsson, författare, professor i litteraturvetenskap, Carin Franzén, professor i litteraturvetenskap och Isabelle Ståhl, författare och doktorand i idéhistoria, alla från Institutionen för kultur och estetik.

De författarskap som belönas med Nobelpriset i litteratur beskrivs ofta som universella, att de berättar något allmängiltigt om hur det är att vara människa. Men vad krävs för att ett verk ska beskrivas som universellt? Och vad kan Nobelpriset berätta om hur vi sett på oss själva genom tiderna? Hur har gestaltningen av jaget och existensen förändrats och påverkats av olika samhällsförändringar?

Se det öppna samtalet här

Samuel Becketts "I väntan på Godot" från 1953 fortsätter att engagera årtionde efter årtionde. Becket tilldelades Nobelpriset i litteratur 1969. Här Moshe Yassurs uppsättning av "I väntan på Godot", som planeras för ett gästspel på Dramaten i november 2021. Foto: Cordula Treml/Dramaten.