Stödformer som kan förekomma i intyg
Anteckningsstöd
En student som till följd av sin funktionsnedsättning inte kan anteckna under föreläsningar eller seminarier kan få hjälp med det. Det är institutionens ansvar att rekrytera anteckningsstödjare, samt informera om uppdraget. Om det inte finns någon som vill ta sig an uppdraget kan studenten fråga en medstudent. Studentavdelningen arvoderar endast en antecknare per kurs. Om det uppstår svårigheter att rekrytera antecknare i en kurs kan studenten tillåtas spela in föreläsningar och seminarier i ljudformat för eget bruk.
Anpassad examination
Studenter med funktionsnedsättning kan rekommenderas att genomföra en examination på något annat sätt än det gängse. Det är alltid examinator som tar beslut om vilka anpassningar som är möjliga utifrån lärandemål och kursplan. Exempel på rekommenderade anpassningar kan vara förlängd tentamenstid, att sitta i enskilt rum/mindre grupp eller att använda dator med digitala hjälpmedel. Tentamensservice tillhandahåller lokaler för anpassad examination men det står även institutioner fritt att använda egna lokaler och datorer. Vid behov av att installera programvaror på institutionens datorer, kontakta er IT-samordnare eller IT-supporten.
Mentor
Studenter som har dokumenterat nedsatta exekutiva funktioner kan under en period beviljas en mentor. Stödet ses som en introduktion till planering och strukturering av högre studier. Detta stöd tillhandahålls i sin helhet av Studentavdelningen.
Skrivassistans
En student med en varaktig funktionsnedsättning som innebär stora svårigheter att skriva för hand kan rekommenderas skrivassistans vid examinationer. Skrivassistentens uppdrag går ut på att skriva det studenten säger. Det är institutionens ansvar att rekrytera skrivassistent, samt informera om uppdraget.
Synstöd
Synstöd innebär att en student med en grav synnedsättning får assistans vid visuellt krävande inslag där tekniska hjälpmedel inte fungerar. Det är institutionens ansvar att rekrytera synstödjare, samt informera om uppdraget.
Ledsagning
En student med en grav synnedsättning kan rekommenderas ledsagning under en begränsad period. Uppdraget innebär att en medstudent följer studenten till nya lokaler. Det är institutionens ansvar att rekrytera ledsagare, samt informera om uppdraget.
För information om specifika rutiner kring uppdragen ovan, vänligen kontakta samordnare via studentstod@su.se.
Övriga stödformer och anpassningar
Anpassad kurslitteratur
Studenter som har en funktionsnedsättning som gör det svårt att läsa tryckt text kan få tillgång till anpassad kurslitteratur som produceras av Myndigheten för tillgängliga medier (MTM). Med anpassad kurslitteratur avses talböcker, e-textböcker och punktskrift. Studenten kontaktar själv biblioteket för att få tillgång till anpassad kurslitteratur.
- Mer information om talbokskonto på universitetsbibliotekets webbplats
- Information om talböcker för dig som lärare
Anpassningar av fysisk inom- och utomhusmiljö
Om universitetets inom- eller utomhusmiljö behöver anpassas eller om du uppmärksammar hinder i universitetets lokaler, kontakta servicecenter@su.se.
Digitala hjälpmedel
Alla studenter vid Stockholms universitet har möjlighet att utan kostnad ladda ned och installera följande digitala hjälpmedel i sin hemdator: rättstavningsprogrammen Stava Rex (svenska) och SpellRight (engelska) samt Claro som inkluderar bland annat talsyntes (ClaroRead Plus) och tankekartsverktyg (ClaroIdeas).
- Mer information om digitala hjälpmedel och studieverktyg för studenter
- Information om nedladdning och installation av programmen för studenter
Hörslingor
IKT-pedagogiskt stöd
Studenter med funktionsnedsättning kan boka ett möte med IKT-pedagog på Riktat pedagogiskt stöd för att få lära sig hur digitala hjälpmedel fungerar och hur de kan användas för att underlätta studierna. Vid intresse av detta kontaktar studenten IKT-pedagogen på cecilia.widlund@su.se.
Studie- och språkverkstaden
Studie- och språkverkstaden erbjuder stöd till alla studenter i bland annat studieteknik och akademiskt skrivande.
Tillgänglig och inkluderande undervisning
Tillgänglig och inkluderande undervisning är ett stöd för alla studenter, inklusive studenter med funktionsnedsättning. Centrum för universitetslärarutbildning (CeUL) har goda råd och tips kring hur du som lärare kan göra din undervisning tillgänglig för alla.
Utbildningstolkning
Institutioner som har studenter som använder teckenspråkstolkning, skrivtolkning eller dövblindtolkning i sina studier erbjuds tolkservice i alla studierelaterade situationer.