Stockholms universitet

Claro

På den här sidan hittar du instruktioner för hur du laddar ner och installerar Claro. För att få åtkomst till viss information som användaruppgifter, krävs att du är registrerad i Ladok som aktiv student vid Stockholms universitet.

Beskrivning Digitalt studieverktyg (inkl. bl. a. talsyntes och tankekartsverktyg)
Leverantör Svensk Talteknologi
Plattformar Tillgänligt för Windows och Mac
Distribution Detta program laddar du ned via leverantörerens webbplats
Instruktion

För en beskrivning av hur du laddar ned en installationsfil och installerar programmet, se instruktion nedan.

Instruktionen innehåller dessutom information om hur du förnyar licens och avinstallerar.

Licensens giltighetstid 19 september - 18 september
Förnya licens Förnya genom att ladda ner igen
Frågor/support Kontakta Helpdesk/Svensk Talteknologi support

Claro är ett digitalt studieverktyg som inkluderar bl.a. talsyntes (nedan ClaroRead Plus), och tankekartsverktyg (ClaroIdeas).

Användarmanual: ClaroRead Plus för Windows

Användarmanual: ClaroRead Plus för Mac

Claro är ett digitalt studieverktyg som inkluderar bl. a. talsyntes (nedan ClaroRead Plus), och tankekartsverktyg (nedan ClaroIdeas). Claro finns tillgängligt för dig som student för installation på din privatägda dator samt i datorsalarna på Stockholms universitet.

ClaroRead Plus

ClaroRead Plus finns tillgängligt för både Mac och PC, kan läsa upp digital text (hemsidor, artiklar, mail, egen skriven text m.m.). Över 30 språk finns tillgängliga för nedladdning och den inbyggda skanningsfunktionen (se fotnot för Mac nedan) konverterar bland annat pappersdokument och .pdf-filer till uppläsningsbara dokument. ClaroRead Plus har även tangentbordsuppläsning (läser det du skriver, i realtid) och ordprediktion (ger ordförslag under tiden du skriver).

Vid installation av ClaroRead Plus följer följande extraprogram med automatiskt:

 • ScreenRuler: Digital läslinjal som ligger tvärs över skärmen och styrs med din mus. Linjalens utseende kan anpassas genom inställning av bland annat tjocklek och färg.
 • ClaroCapture: Samlar ihop text från olika dokument och hemsidor och ger automatiskt en länk till källan.
 • Claro AudioNote (PC): Ljudinspelningsverktyg. Det finns möjlighet att sätta "bokmärken" i inspelningen, vilket gör det lättare att navigera i ljudfiler vid uppspelning.
 • ClaroView: Lägger ett färgfilter över datorskärmen och du kan själv välja färgton och intensitet. Detta innebär att du kan påverka färgsättningen i och på de program, hemsidor och dokument du är inne på, så att de visuellt tilltalar just dig.
 • Talande miniräknare: ClaroRead Plus får Windows och Mac:s inbyggda kalkylator att tala.
 • Skanna (Mac): En skanningsfunktion (OCR) som gör det möjligt att göra inskannade dokument uppläsningsbara. Fanns tidigare som separat program i form av ReadIris Pro.

Övriga program

Nedan program finns tillgängliga för separat nedladdning. Dessa kan med andra ord installeras oberoende av ClaroRead Plus:

 • Claro BookReader (PC): Läser .pdf-dokument med inbyggd talsynstes. Verktyget tillåter anteckningar i form av till exempel överstrykningar och kommentarer.
 • ClaroIdeas (PC): Tankekartsverktyg där din skapande tankekarta kan exporteras till exempelvis ett Word- eller Powerpointdokument.
 • ClaroRead Anywhere: Webbaserad ordbehandlare där skriven och inklistrad text kan läsas upp med talsyntes. Det ingår även en taligenkänningsfunktion/röstinmatning (tal-till-text), men för att använda denna bör du har Google Chrome som webbläsare.
 1. Börja med att klicka här för  att få information om vilka användaruppgifter som ska anges för att logga in på Skolon.
 2. Gå sedan till Skolon och logga in på Stockholms universitets konto
 3. Ladda ner installationsfilen för Claro (se nedan)

Ladda ner

Välj program och plattform (Windows eller Mac OS) och klicka på Ladda ner. Nu startar nedladdningen - det brukar normalt vara klart på mindre än en minut.

Spara ner installationsfilen på skrivbordet.

Observera att det i vissa fall krävs en licensnyckel vid installation. Information om licensnyckel finner du när du väljer programmet på Skolon (under Ladda ner).

Installera

Dubbelklicka på installationsfilen > välj Run > och följ därefter installationsguiden. Installationen brukar normalt vara klar på mindre än en minut.

Röster till ClaroRead Plus

Det finns fler röster än de som följer med installationen av ClaroRead Plus. En installationsguide för fler röster finner du här.

 

För att förnya licensen laddar du ner en ny version enligt beskrivningen ovan. Förnyelsen är nu klar.

När du avslutar dina studier ska du avinstallera programmet. Exakt hur du gör beror på vilken plattform du kör på.

Support

För support kontakta Svensk Talteknologi via e-post, eller via telefon på 0454-300808.

Frågor?

Kontakta Helpdesk

 

På denna sida