Hållbar samhällsutveckling är en central fråga för Stockholms universitet som genom utbildning, forskning och samverkan arbetar aktivt för att nå målen i FN:s Agenda 2030.
Akademiska samarbeten och nätverk
Stockholms universitet ingår i ett antal nationella och internationella universitetsnätverk, och har också direkta samarbets- och partneravtal med flera enskilda universitet och oberoende forskningsinstitutioner.
Nobel och Stockholms universitet
Genom tiderna har fyra forskare vid Stockholms universitet tagit emot detta pris och flera av universitetets forskare ingår idag i de kommittéer som utser pristagare.
Universitetets kvalitetsarbete
Kvalitetspolicyn beskriver hur Stockholms universitet säkrar och utvecklar kärnverksamheten – forskning och utbildning – med målet att uppnå högsta kvalitet.
Universitetets samlingar och kulturarv
Konstverk från olika tidsåldrar, böcker från 1400-talet, mynt från romartiden, sällsynta djurskelett, växt- och frösamlingar samt en unik dräktsamling. Det är några exempel på universitetets samlingar.
Minskad övergödning är centralt för att öka kolinlagringen i Östersjön, och de svenska riksdagspartier är överens om att hav och klimat hör ihop. Det framkom vid ett seminarium som Östersjöcentrum ordnade i Almedalen. Forskaren Mikael Karlsson menade att regeringen borde ta sitt ledaransvar i klimatfrågan och, liksom under coronapandemin, uppmana medborgarna att ”hålla i och hålla ut”.
Havs- och vattenmyndigheten upphör med import och utsättningar av glasål i svenska vatten. Det meddelade avdelningschef Mats Svensson under ett seminarium som Östersjöcentrum ordnade i Almedalen. ”Mycket glädjande”, säger fiskforskare Henrik Svedäng.