Interaktioner mellan aerosolpartiklar och tropiska konvektiva moln är en stor källa till osäkerhet i den vetenskapliga förståelsen av klimatförändringar. AC3S kommer att använda nya observationsdata och numeriska modeller för att möta denna utmaning.
Polarområdena är särskilt känsliga för klimatförändringar och uppvärmningen i Arktis sker mer än dubbelt så snabbt som på resten av jorden. Effekterna av uppvärmningen är tydliga, exempelvis sker en dramatisk minskning av havsisens yta och tjocklek.
Samspelet mella aerosoler och moln är den största källan till osäkerhet när det gäller att förutspå klimatet. Effekten av samspelet mellan aerosoler och moln väntas dessutom ändras drastiskt då vi minskar den fossila påverkan på atmosfären.
Projektet är en del av ett Marie Skłodowska-Curie Innovative Training Network (ITN) med namnet iMIRACLI (innovative MachIne leaRning to constrain Aerosol-cloud CLimate Impacts), finansierat av EU. I projektet studeras hur aerosoler påverkar de arktiska moln som består av både vatten och is.
MOCCHA (Microbiology-Ocean-Cloud-Coupling – in the High Arctic) – ARCTIC OCEAN 2018 var en internationell och tvärvetenskaplig forskningsexpedition till den centrala arktiska havsbassängen under sommaren 2018.
Återkopplingar mellan ett förändrat klimat och vegetation (CLIVE): Den flyktiga organiska föreningarnas och de biogena aerosolernas roll. CLIVE syftar till att undersöka hur skogar, särskilt i boreala och tropiska regioner, påverkar klimatförändringar genom sina interaktioner med kol- och vattenkretsloppen.