Jag disputerade i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm år 2014 och var sedan postdoktor vid Institutet för internationell ekonomi (IIES) i tre år. Sedan hösten 2017 är jag forskare vid Institutet för social forskning (SOFI).
Min forskning handlar om ekonomisk ojämlikhet och könsskillnader i yrkesval, karriär och lön. För att studera dessa frågor använder jag främst experiment och svensk registerdata, men även fältdata från andra källor såsom idrottstävlingar. Min avhandling berörde bland annat könsskillnader i benägenheten att löneförhandla, syskonsamband i kriminalitet, och diskriminering i bedömningsprocesser.
Under de närmaste åren kommer jag att fortsätta använda ekonomiska experiment och svensk registerdata för att studera mekanismerna bakom könsskillnader i arbetsmarknadsutfall och välmående. Mitt FORTE-finansierade juniorforskarprojekt syftar till att undersöka betydelsen av (i) könssammansättningen av arbetsgrupper, (ii) rekrytering genom rekommendationer och (iii) könsstereotyper i media.
Mer information om mina publikationer återfinns på min hemsida:www.annasandberg.nu.
Den ökade psykiska ohälsan i arbetslivet är en central fråga för samhället. Vi använder svenska registerdata för att studera hur olika aspekter av yrkesliv och karriär påverkar anställdas psykiska hälsa.
Det här forskningsprogrammet innehåller policyrelevant forskning om jämlikt deltagande på arbetsmarknaden. Fokus ligger på fyra demografiska grupper som har sämre arbetsmarknadsutfall än andra—kvinnor, äldre arbetstagare, utrikes födda och personer som är transgender.
Utmaningar och möjligheter i kvinnodominerade yrken.
Programmet bidrar med ny kunskap om könsskillnader i löner, karriärer, hälsa och socialt erkännande. Genom att föra kunskapen framåt på fyra fronter bidrar det med policyrelevanta insikter om vad som främjar goda arbetsvillkor liksom ett inkluderande och hälsofrämjande arbetsliv som är socialt hållbart.
Projektet bygger på ett nyinsamlat dataset över anställningar och befordringar inom den akademiska forskningen – känd för avsaknad av kvinnor på högre positioner. Datan täcker alla rekryteringar av biträdande lektorer, lektorer och professorer, samt befordringar till docent, lektor och professor vid Sveriges 10 största universitet mellan 2018 och 2020.
Det här forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen om de ihållande könsskillnaderna på arbetsmarknaden genom att undersöka betydelsen av rekrytering genom rekommendationer, könssammansättningen av arbetsgrupper och könsstereotyper.
Prestationsutvärderingar, karriärvägar och könsskillnader: En studie av svenska domstolsnotarier. Syftet med det här projektet är att bidra med ny kunskap om prestationsutvärderingars roll på den svenska arbetsmarknaden.