Forskningsprojekt Könsskillnader i yrkesval, karriär och lön: Nya förklaringsmodeller
Det här forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen om de ihållande könsskillnaderna på arbetsmarknaden genom att undersöka betydelsen av rekrytering genom rekommendationer, könssammansättningen av arbetsgrupper och könsstereotyper.
Trots att könsskillnader i arbetskraftsdeltagande har minskat avsevärt under de senaste 50 åren kvarstår ekonomiskt betydelsefulla löneskillnader och få kvinnor når den absoluta toppen. Tidigare forskning om könsskillnader i utfall på arbetsmarknaden fokuserar ofta på diskriminering och könsskillnader i produktivitet. I och med att formella hinder för jämställdhet avskaffas, och kvinnors utbildningsnivå ökar, behöver vi även studera andra typer av mekanismer.
Projektet studerar betydelsen av rekrytering genom rekommendationer, könssammansättningen av arbetsgrupper och könsstereotyper. Trots att dessa faktorer är potentiellt viktiga, finns det få tidigare studier som på ett trovärdigt sätt empiriskt fastställer deras relevans på arbetsmarknaden. Detta beror dels på bristfällig data och dels på att det är svårt att isolera effekten av dessa faktorer från andra faktorer som påverkar könsskillnader i arbetsmarknadsutfall.
Genom att använda data från svenska register och experiment kan vi kvantifiera den kausala effekten av varje faktor. Resultaten förväntas bidra till att bättre förstå mekanismerna bakom könsskillnader i lön och representation, och således vara av intresse för såväl internationella forskare som politiska beslutsfattare och företagsledare.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Anna Sandberg Trolle-Lindgren
Forskare
Medlemmar
Anna Dreber Almenberg
Forskare
Eva Ranehill
Forskare
Karin Hederos
Forskare