Det här forskningsprogrammet innehåller policyrelevant forskning om jämlikt deltagande på arbetsmarknaden. Fokus ligger på fyra demografiska grupper som har sämre arbetsmarknadsutfall än andra—kvinnor, äldre arbetstagare, utrikes födda och personer som är transgender.
Utmaningar och möjligheter i kvinnodominerade yrken.
Programmet bidrar med ny kunskap om könsskillnader i löner, karriärer, hälsa och socialt erkännande. Genom att föra kunskapen framåt på fyra fronter bidrar det med policyrelevanta insikter om vad som främjar goda arbetsvillkor liksom ett inkluderande och hälsofrämjande arbetsliv som är socialt hållbart.
I det här projektet kartlägger vi hur könssegregeringen mellan svenska arbetsplatser har utvecklats under de senaste tjugo åren. Vi undersöker även hur könssegregeringen mellan arbetsplatser samspelar med könssegregeringen mellan yrken, och i vilken utsträckning könssegregeringen mellan arbetsplatser kan förklara könsskillnader i arbetsinkomster.
Det här forskningsprojektet syftar till att öka kunskapen om de ihållande könsskillnaderna på arbetsmarknaden genom att undersöka betydelsen av rekrytering genom rekommendationer, könssammansättningen av arbetsgrupper och könsstereotyper.
Prestationsutvärderingar, karriärvägar och könsskillnader: En studie av svenska domstolsnotarier. Syftet med det här projektet är att bidra med ny kunskap om prestationsutvärderingars roll på den svenska arbetsmarknaden.