Forskningsprojekt Könssegregering mellan svenska arbetsplatser 2001-2020
I det här projektet kartlägger vi hur könssegregeringen mellan svenska arbetsplatser har utvecklats under de senaste tjugo åren. Vi undersöker även hur könssegregeringen mellan arbetsplatser samspelar med könssegregeringen mellan yrken, och i vilken utsträckning könssegregeringen mellan arbetsplatser kan förklara könsskillnader i arbetsinkomster.
En viktig delförklaring till att män tjänar mer än kvinnor på den svenska arbetsmarknaden är den betydande könssegregeringen mellan yrken. För att uppnå en helt könsintegrerad arbetsmarknad skulle hälften av alla män eller kvinnor behöva byta yrke. Vi vet mycket mindre om könssegregeringen mellan arbetsplatser. I vilken utsträckning möts män och kvinnor på sina arbetsplatser? Har den minskade könssegregeringen mellan yrken inneburit att män och kvinnor även är mer jämnt fördelade mellan arbetsplatser? Hur mycket av könsskillnaderna i inkomster kan förklaras av att män och kvinnor väljer olika arbetsplatser?
Vårt syfte är att kartlägga hur könssegregeringen mellan arbetsplatser har utvecklats 2001 - 2020. Vi undersöker även hur könssegregeringen mellan arbetsplatser samspelar med könssegregeringen mellan yrken, och i vilken utsträckning könssegregeringen mellan arbetsplatser kan förklara könsskillnader i arbetsinkomster. Projektet baseras på registerdata för alla personer i förvärvsarbetande ålder. Vi mäter graden av segregering genom att jämföra individers faktiska exponering gentemot kvinnliga kolleger med deras förväntade exponering. Genom att studera både omfattningen och konsekvenserna av könssegregeringen mellan arbetsplatser bidrar vi med nya insikter om hur arbetsmarknaden är strukturerad. Sådan kunskap är viktig för att bättre förstå mekanismerna bakom könsskillnaderna i inkomst och för att utforma effektiva åtgärder för en mer könsintegrerad arbetsmarknad.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Karin Hederos
Forskare
Medlemmar
Karin Halldén
Forskare