Georgia DestouniProfessor i hydrologi
Om mig
Georgia (Gia) Destouni
Professor, Institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet
Gästprofessor, Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik (SEED), KTH
Min forskning handlar om förhållandena, variationerna och förändringstrenderna av vattnets flöden, nivåer, tillgänglighet och kvalitet, samt deras kopplingar och interaktioner inom det integrerade sötvattensystemet på land. Vidare handlar forskningen om sötvattensystemets samspel med atmosfären, havet, klimatet, ekosystemen och andra miljö- och samhälleliga aspekter och faktorer. Geografiskt är min forskning både global och regional runt om i världen, till exempel i Baltikum, Arktis, Central- och Östasien, Balkan, Medelhavet och Afrika.
Jag leder nu det tvärvetenskapliga SATORI Research Lab för kopplade naturliga-mänskliga system, som startade 2024 inom Stockholm Trio University Alliance (Karolinska Institutet, Kungliga Tekniska Högskolan, Stockholms universitet) som en del av initiativet Stockholm Trio for Sustainable Action. Vidare är jag sedan 2021 chefredaktör för Water Resources Research, American Geophysical Union's (AGU's) flaggskeppstidskrift för vattenvetenskaplig forskning, samt medlem i Baltic Earth Science Steering Group sedan 2022 och medlem i WWF Sveriges Förtroenderåd sedan 2019. Jag var tidigare prefekt för institutionen för naturgeografi vid Stockholms universitet under 2016-2022, huvudsekreterare för forskningsrådet Formas under 2013-2016, vice ordförande för International Association of Hydroological Sciences (IAHS) under 2015-2019, ledamot av den vetenskapliga rådgivande kommittén Science Europe under 2016-2018, och ledamot i den svenska regeringens vetenskapliga råd for hållbar utveckling under 2015-2016.
Jag är invald ledamot i Kungliga Vetenskapsakademien sedan 2003, Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien också sedan 2003, internationell ledamot av National Academy of Engineering i USA sedan 2024, korresponderande ledamot i Academy of Athens i Grekland sedan 2024, Fellow av AGU sedan 2015 och Fellow av Stellenbosch Institute for Advanced Study i Sydafrika sedan 2023 (Fellow in residence 2024). Jag är vidare djupt hedrad av de erkännanden av mina forskningsbidrag som uttryckts i att jag tilldelades 2024 års Östersjöpris, 2013 års Henry Darcy-medalj av European Geosciences Union (EGU), 2013 års forsknings- och utvecklingspris av Oskarshamns Nova Centrum for universitetsstudier, 2020 års Sigge Thernwalls stora pris för forskning om hållbar infrastruktur och bebyggd miljö, och H.M. Konungens medalj 2022 för min vatten- och klimatforskning – och av värmande ord om det från kollegor.
CV September 2024 (264 Kb) Full publication list - Sep 2024 (863 Kb)
Undervisning
Som professor i teknisk hydrologi vid KTH Kungliga Tekniska Högskolan under 1999-2005 utvecklade jag kurser och undervisade i detta och relaterade ämnen inom programmet i Samhällsbyggnad och det internationella masterprogrammet i Environmental Engineering and Sustainable Infrastructure vid KTH. Som ny professor vid Stockholms universitet 2005, inom det, för detta universitet, nya ämnesområdet hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser byggde jag tillsammans med kollegor i vår växande forsknings- och utbildningsgrupp upp och undervisade i ett relaterat Mastersprogram vid institutionen för naturgeografi . Ämnesnamnet visade vårt syfte och ansträngningar att länka samman olika vattenvetenskapliga områden och vattensystemkomponenter i det här programmet, med direkt koppling till vår forskning som också mycket handlar om dessa kopplingar. Programmet inkluderade och kopplade området hydrologi med primärt fokus på ytvatten (bäckar, floder, sjöar), hydrogeologi med fokus på grundvatten, och interaktionerna markvatten-grundvatten-ytvatten, samt resurs- och förvaltningsaspekterna inom vattenresursområdet. Detta masterprogram i hydrologi, hydrogeologi och vattenresurser utvecklades till ett av de mest populära och största programmen på avancerad nivå vid institutionen för naturgeografi, Stockholms universitet. Efter mer än ett årtionde då detta program gavs i samma form, pausades det sedan en tid för att uppdateras och vidareutvecklas.
Mina fortsatta insatser för utbildningsutveckling inkluderar strategiska projekt med universitets- och EU-stöd. Där ingår till exempel projekt för utveckling av online-baserad utbildning om miljösystemsdynamik och hållbarhet, samt ett europeiskt projekt för utveckling och användning av Virtual Reality-metoder i geovetenskaplig utbildning.
Inom utbildning och handledning av doktorander och unga forskare har jag hittills varit huvudhandledare för 24 doktorander och 18 postdoktorer. Av dessa har 22 doktorander (16 vid SU, 6 på KTH) och 16 postdoktorer hittills avslutat sina avhandlingar och projekt med mig. Jag har varit och är även biträdance för många fler doktorander och postdoktorer. Många av de unga forskare jag har handlett har gått vidare till toppositioner inom akademien, eller som forskningsledare, seniora eller juniora forskare eller analytiker vid forskningsinstitut och andra kunskapsbaserade organisationer och företag i Sverige och andra delar av världen.
Forskning
Genom min forskning vill jag förstå hur jordens vattensystem fungerar och vad som driver dess variationer och förändringstrender runt om i världen och på olika skalor upp till global skala.
Min forskning handlar om de processer, variationer och förändringstrender som bestämmer och karakteriserar vattnets flöden, nivåer, tillgänglighet och kvalitet, och hur de samspelar med utvecklingar i samhället, klimatet och ekosystemen över olika delar av Jordsystemet. Forskningen handlar också om hur ökad vetenskaplig förståelse kan bidra till att förbättra samhällets hantering av kritiska vattenresurser och vattenrelaterade risker, t.ex. på grund av extremer som torka och översvämningar, vattenföroreningar och spridning av sjukdomar. Jag använder teoretiska, datadrivna och modellbaserade metoder för att studera, reda ut och kvantifiera de olika aspekterna och samspelande processerna för jordens vattensystem.
Se vidare våra forskningsprojekt i SATORI Research Lab för kopplade naturliga-mänskliga system.
Forskningsprojekt
Publikationer
Se mina publikationer i Google Scholar