Forskningsprojekt NG| Vetenskap för ett säkert samhälle:
Hydroklimatrisker, krisberedskap- och hantering i Sverige CrisAct
CrisAct syftar till att tillhandahålla ett omfattande vetenskapsbaserat ramverk för övervakning och hantering av hydroklimatiskt drivna naturkris- och katastrofinsatser.
Detta för att skydda samhället mot torka, översvämningar och värmeböljor som uppstår separat, i kombination eller efter varandra. Forskningsresultaten kommer att ge en viktig vetenskaplig grund och ett stöd för beslutsfattande kring hantering av sådana naturkatastrofer och deras risker, med fokus på att utforska potentialen i olika adaptiva lösningar/åtgärder i Sverige. Med detta syfte kommer vi att utveckla ett innovativt online system för övervakning och riskkvantifiering av torka, översvämningar, värmeböljor och deras rumstidsrelationer i Sverige. Systemutvecklingen kommer att kombineras med ett förebyggande krishanteringsramverk där möjligheter till klimatanpassning och riskreducering av katastrofer utvärderas. Övervakningssystemet kommer att bygga vidare på den vetenskapliga förståelsen kring nuvarande förhållanden och framtida prognoser och (sam-) förekomst av torka, översvämning och värmebölja, tillsammans med samhällets sårbarhet för dessa - ofta sammansatta - naturkatastrofer. Projektresultaten kommer att utgöra en grund för att föreslå förberedande, förebyggande lösningar för dessa händelser med en svensk kontext kring sådan hydroklimatisk riskreducering och krishantering. Projektresultaten kommer att kommuniceras systematiskt med relevanta intressenter, inklusive policy- och beslutsfattare, för att säkerställa relevanta utvecklingsinriktningar och främja tillämpning av utvecklade verktyg och handlingsplaner.
Projektbeskrivning
CrisAct syftar till att tillhandahålla ett heltäckande vetenskapsbaserat ramverk för att övervaka och hantera hydroklimatiskt drivna kriser och reaktioner på naturkatastrofer, för att skydda samhället mot torka, översvämningar och värmeböljor, som uppstår separat eller i kombination eller sekvens. Forskningsresultaten kommer att ge väsentligt vetenskapligt underlag och stöd för beslutsfattande om hantering av sådana katastrofer och begränsning av deras risker, med fokus på att utforska potentialen för olika adaptiva lösningar/åtgärder i Sverige. Med detta syfte kommer vi att utveckla ett innovativt onlinesystem för övervakning och riskkvantifiering av torka, översvämningar, värmeböljor och deras rumsliga relationer över hela Sverige. Systemutvecklingen kommer att kombineras med övervägande och bedömning av möjligheter till klimatanpassning och begränsning av katastrofrisker i en förebyggande och lyhörd krishanteringsram. Övervakningssystemet kommer att bygga på utvecklingen av vetenskaplig förståelse för nuvarande förhållanden och framtida prognoser om torka, översvämningar och (sam) förekomst av värmeböljor, tillsammans med samhällelig sårbarhet för dessa - ofta sammansatta - faror. Projektresultaten kommer att utgöra en grund för att föreslå förberedande, förebyggande och lyhörda lösningar på deras (sam)förekomster, med hänsyn till den svenska kontexten för sådan hydro-klimatisk riskreducering och krishantering. Specifika mål är att:
- Identifiera hotspots av torka, översvämningar, värmeböljor och deras samtidiga förekomst i Sverige under tidigare, nuvarande och prognostiserade framtida hydroklimatförhållanden och förändringar.
- Kartlägga olika svenska regioners sårbarhet för torka, översvämningar och värmeböljor, genom att bedöma och identifiera samhälleliga och miljömässiga konsekvenser och samhällsgrupper som är utsatta för de högsta hoten från dessa faror.
- Utveckla ett förutsägelse- och tidig varningssystem (1-6 månaders horisont) för riskövervakning och bedömning av omfånget av torka, översvämningar, värmeböljor och deras möjliga samtidiga förekomster som framgår av data för svenska hydroklimatiska förhållanden.
- Formulera en handlingsplan för hydro-climatic hazard och krishantering i Sverige och de olika hydro-climatic och samhälleliga förhållanden som sträcker sig längs dess branta klimatgradient. Färdkartan kommer att överväga och utvärdera integrerade och synergistiska strategier för att förbättra samhällelig beredskap, förebygga och mildra risker och svara på framväxande kriser.
Fyra arbetspaket (WP) kommer att eftersträva dessa mål på ett sätt som går bortom dagens toppmoderna för att generera konkreta rekommendationer med påtagliga fördelar för svensk samhällssäkerhet. Projektresultat kommer systematiskt att kommuniceras med relevanta intressenter, inklusive policy- och beslutsfattare, för att säkerställa relevanta utvecklingsriktningar och främja tillämpningen av utvecklade verktyg och handlingsplan. Alla projektresultat kommer också att göras tillgängliga för det breda forskarsamhället genom vetenskapliga publikationer med öppen tillgång i tidskrifter med stor genomslagskraft och för en bredare läsekrets genom populärvetenskapliga och mediala publikationer.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Zahra Kalantari
Forskare
Medlemmar
Amir AghaKouchak
Professor
Karina Barquet
Dr.
Georgia Destouni
Professor i hydrologi
Zahra Kalantari
Forskare