Stockholms universitet

Henrik HanssonProfessor

Om mig

Jag är professor i data- och systemvetenskap vid Stockholms universitet, en roll jag har haft sedan 2019. Dessförinnan arbetade jag som docent inom samma institution från 2009 till 2019.

Min utbildningsbakgrund inkluderar en doktorsexamen i pedagogik och audiologi, vid Stockholms universitet och Karolinska Institutet 1993, kandidatexamen vid Stockholms universitet 1989 och Vårdyrkesexamen vid Vårdhögskolan, Göteborg, 1987 till Audionom.

Under åren har jag haft möjlighet att delta i 16 storskaliga internationella forsknings- och utvecklingsprojekt, finansierade av organisationer som EU, Sida (Styrelsen för internationellt utvecklingssamarbete), Svenska institutet och Interamerikanska utvecklingsbanken (IADB). Dessa projekt har tagit mig till Europa, Asien, Afrika och Latinamerika, där jag har samarbetat med olika team för att driva innovation inom teknologi, utbildning och digital transformation.

En av mina största passioner är att vägleda nästa generation av forskare och yrkesverksamma. Jag har haft privilegiet att handleda 12 doktorander och stödja över 300 kandidat- och masterstudenter genom deras akademiska resor. Det är otroligt givande att se deras utveckling och den påverkan de sedan har på sina områden.

Min forskning fokuserar på skärningspunkten mellan teknik och lärande, med intresseområden som teknikstött lärande, kapacitetsuppbyggnad, digital transformation och hållbarhet, e-hälsa, e-lärande, kultur och digitalisering samt AI. Jag drivs av en vision om hur tekniken kan användas för att skapa innovativa lösningar som främjar digital inkludering och stödjer hållbar utveckling på global nivå.

Undervisning

För närvarande är min undervisning främst inriktad på handledning av kandidatuppsatser och masteruppsatser. Min forskning omfattar också teknikstödd handledning. I genomsnitt handleder jag omkring 50 kandidat- och masterstudenter per år, ofta i anslutning till forskningsprojekt och verkliga problem i samarbete med externa organisationer. Dessa samarbeten inkluderar:

  1. Företag som Ericsson, PostNord, Vital Signs, Life Academy, banker, spelbolag, nöjesparker och livsmedelsbutiker.
  2. Den offentliga sektorn, inklusive skolor, universitet, sjukhus, kommuner och myndigheter såsom Skatteverket, samt museer som Nationalmuseum, Etnografiska museet, Historiska museet, Armémuseum, Sjöhistoriska museet, Nordiska museet, Nobelmuseet, Tekniska museet, Naturhistoriska riksmuseet, Hallwylska museet, ABBA The Museum och Musikverket.
  3. Internationella samarbetspartners i länder som Ukraina, Sri Lanka, Uganda, Rwanda, Bangladesh, Grekland, Bulgarien, Spanien, Moldavien, Rumänien, Finland, Myanmar, Zimbabwe, Sydafrika, England och Peru.

Forskning

Forskningsprojekt

Publikationer