Lars NordgrenForskningsekreterare
Om mig
Jag är forskare i antik grekiska och arbetar som forskningssekreterare med ansvar för Humanistiska fakultetens forskarskola. Säkraste sättet att komma i kontakt med mig är via e-post.
Undervisning
Jag har flera års erfarenhet av undervisning i antik grekiska från Stockholms universitet och Universitetet i Oslo. Jag har också undervisat i både latin och grekiska på gymnasiet, exempelvis på Södra Latins gymnasium (Stockholm) och Sjölins gymnasium (Göteborg). Kurserna på universitetet har innefattat allt från grammatik för nybörjare till kurser i grekisk grammatik, epik, historieskrivare, dramatik, retorik och antik historia.
Senast undervisade jag i grekiska (Attiskt drama, kurserna KSA020 och KSA406) på grundnivå och avancerad nivå på Romanska och klassiska institutionen.
Forskning
Vid sidan om mitt arbete som forskningssekreterare forskar jag i Antik grekiska. Jag disputerade 2012 på en språkvetenskapligt inriktad avhandling, i vilken jag undersökte den antika grekiskans interjektioner med redskap hämtade från modern lingvistik. Boken har sedan i reviderad form blivit publicerad av Mouton De Gruyter som Greek Interjections — Syntax, Semantics, Pragmatics. Mina aktuella projekt inkluderar humanistgrekiska texter från Sverige samt översättning av antik grekisk komedi.
Publikationer
I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas
-
SAPFO: DIKTERNA OCH FRAGMENTEN Översättning, kommentarer och efterord: Vasilis Papageorgiou och Magnus William-Olsson. Ordfront förlag, 2022
2023. Lars Nordgren. Hellenika 183 (1), 18-19
ArtikelVad gör en översättning lyckad? På vilket sätt är det meningen att originalets kvaliteter skall framgå på det nya språket? Och, vilka förutsättningar finns det egentligen för att framgångsrikt överföra en text från antiken till vår tid, och därmed överbrygga en tidsrymd av flera tusen år? Magnus William-Olsson och Vasilis Papageorgiou har utkommit med en ny översättning av Sapfos bevarade verk. Översättarna publicerade sin första översättning av Sapfo redan 1996, men det som nu har kommit är inte en bearbetning av den tidigare, utan de har ”tagit sig an varje ord, varje fras, varje strof på nytt”.
-
Sweden: (Suède)
2019. Lars Nordgren. Europatrida, 265-276
Kapitel -
Greek interjections
2015. Lars Nordgren.
BokInterjections in Ancient Greek have long lacked a comprehensive account, despite their frequent occurrence in major texts. The present study of their semantics and pragmatics, encompassing all items encountered in Greek drama from the 5th century BC, applies a moderate minimalism, theory-driven method. Readers are offered a thorough and detailed study of this elusive, and in several respects deviant, class of linguistic items.
-
Aristofanes på svenska: Översättningarna och översättarna
2015. Lars Nordgren. Klassisk filologi i Sverige, 176-189
KapitelDetta bidrag behandlar de svenska översättningarna av Aristofanes komedier. Utgångspunkten är de två första kompletta översättningarna, vilka inte återfinns i dissertationer utan blev publicerade på förlag utanför universitetsvärlden, vilket avviker från det vid denna tid gängse tillvägagångssättet. Först ger jag därför en detaljerad bild av vilka de första översättarna var, och placerar in dem i den tidsperiod deras översättningar uppstod. Jag redogör även för varför de valde att översätta just Aristofanes, samt vilken eller vilka avsikter de hade med sina arbeten. Sedan ger jag en översikt av de översättningar som följde, vilka som utförde dem och i förekommande fall i vilken avsikt. Avslutningsvis resonerar jag kring hur de olika översättarna förhåller sig till källtexten och till varandra, samt varför samtliga verk ännu idag inte finns översatta.
Visa alla publikationer av Lars Nordgren vid Stockholms universitet