Stockholms universitet

Magnus BremmerForskningsredaktör

Om mig

Jag är litteraturhistoriker, disputerad 2015 vid Stockholms universitet, och arbetar sedan 2016 även med redaktionell forskningskommunikation vid universitetet, som redaktör för Bildningspodden och Anekdot – det digitala bildningmagasinet. Som forskare är jag specialiserad på poesi, genus- och mediehistoria under 1800- och 1900-talen. Jag är också verksam som litteraturkritiker i Dagens nyheter sedan 2018, dessförinnan knuten till Svenska Dagbladet 2006-2017 som kritiker, krönikör och redaktör (bl a Under strecket, litteraturkritik och debatt).

Forskning

Som litteraturhistoriker är jag specialiserad på poesi under 1800- och 1900-talen, främst svensk och brittisk. Mina forskningsintressen rör framför allt genus- och mediehistoriska perspektiv på litteraturen och idéhistorien.

För närvarande bedriver jag två forskningsprojekt, det ena om kvinnliga yrkesfotografer i Sverige 1848–1968 (tillsammans med fotohistorikern Eva Dahlman), och det andra om fotografier av prostituerade i Stockholm 1860-1880, tillsammans med etnologen Rebecka Lennartsson och inom ramen för Stadsmuseet stora digitala forskningsprojekt Stadens ansikten.

Mitt doktorandprojekt handlade ursprungligen om den nordamerikanska poesins förhållande till fotografi och konstnärliga, dokumentära praktiker från efterkrigstiden och framåt, men resulterade till slut i en studie om fotografiets barndom och den allra tidigaste användningen av fotografi som illustration. Avhandlingen Konsten att tämja en bild. Fotografiet och läsarens uppmärksamhet i 1800-talets Sverige (Mediehistoriskt arkiv, 2015) handlar om hur fotografiet tidigt uppfattades som ett urskillningslöst detaljrikt, och därmed distraherande, bildmedium under 1800-talet och hur detta problem hanterades när den fotografiska bilden började spridas i böcker och andra tryckta medier.