Jag är professor och ämnesföreståndare för rättsinformatik vid Stockholms universitet.
År 1992 disputerade jag med avhandlingen "Rättsautomation: särskilt om statsförvaltningens datorisering". E-förvaltningens rättsfrågor kring digital ärendehandläggning och automatiserat beslutsfattande, samt privata aktörers möjligheter till insyn i det offentligas verksamhet, hör fortfarande till mina intresseområden.
Aktuell forskning rör hur den personliga integriteten kan skyddas och vad som händer när skilda rättssystem ställs mot varandra, till exempel vid användning av molntjänster. Utöver materiell it-rätt arbetar jag med digitala metoder för informationssökning, beslutsfattande och dokumenthantering som bl.a. aktualiserar juridiska spörsmål förknippade med cybersäkerhet.
Vid fakulteten är jag knuten till Institutet för rättsinformatik (IRI).
Nya datadrivna lösningar har potential att förbättra situationen för multisjuka äldre. Projektet identifierar, analyserar och pilottestar sådana innovativa lösningar, baserade på förbättrad vårdsamverkan mellan stad och region.
AI-tekniker är kraftfulla och har stor disruptiv potential. Men tekniken medför också grundläggande etiska och juridiska utmaningar, inte minst inom högre utbildning. I detta projekt sammanför vi offentliga och privata utbildningsintressenter för att undersöka värderingar och etiska förhållningssätt i praktiken.
Avhandlingsprojekt vars övergripande syfte är att undersöka hur lagen bör balansera intressen inom ramen för videobaserad AAL-teknik. Projektet är en del av Maria Skłodowska-Curie Actions Innovative Training Network, "visuAAL".