Stockholms universitet

Stephan HauProfessor

Om mig

Samverkan med övriga samhället

  • Sakkunnig för Socialstyrelsen
  • Ledamot i styrgrupp för ”APS-Studie” i Tyskland (RCT studie om PDT och KBT behandlingar för patienter med ångeststörningar och personlighetsstörningar)
  • Ledamot i International advisory board för International Psychoanalytic University Berlin, Tyskland
  • Ledamot i Etikprövningsnämnden, Stockholm
  • Editor in Chief: Scandinavian Psychoanalytic Review
  • Ledamot i Scientific Research Advisory Board, International Psychoanalytical Association
  • Ledamot i Scientific Research Grants Subcommittee, International Psychoanalytical Association
  • Co-ordförande: RTP/Sandler Conference Subcommittee, International Psychoanalytical Association

Verksamhetsutveckling

  • Vice-ordförande i Lärarförslagsnämnden
  • Institutionsstyrelsen vid Psykologiska institutionen
  • Styrelsen för Stockholms universitets psykologiska klinik
  • Budgetutskottet Psykologiska institutionen
     

Forskning

Forskningsprojekt

Jag är involverad i en rad olika forskningsprojekt. Ett par av dessa har egna projektsidor i Forskningskatalogen, och några presenteras här nedan. Några kan du läsa mer om på den engelska versionen av den här sidan.


Drömmar, konst och funktionsnedsättning - DrömKonst

Stephan Hau, Psykologiska institutionen
Helén Knutes Nyqvist, Specialpedagogiska institutionen
Marie-Louise Stjerna, Specialpedagogiska institutionen

Pågående
Start: Januari 2021
Avslutas: December 2023
Extern finansiering: Områdesgruppen, SU

Visuella gestaltningar och gränssnitt är en del av vår vardag, vilka vi framför allt möter i olika sorters media som ”färdiga” objekt utformade av andra. En källa för nya kreativa idéer och gestaltningar är inre fantasier och mentala processer. En av de viktigaste källorna för kunskap om våra inre mentala processer och bilder är drömmar. Det är anmärkningsvärt att den visuella domänen som gestaltningsmedel för inre mentala processer inte är utförligt beforskat.

I föreliggande projekt vill vi undersöka hur människors inre representationer av något så mångfacetterat och allmänmänskligt fenomen som drömmar, kan gestaltas i konst. Det kan till exempel handla om nattliga drömmar, dagdrömmar, framtidsdrömmar eller mardrömmar. Projektet vill undersöka vägen fram till visuella gestaltningar av drömmar och dess gränssnitt – ett möte mellan inre och yttre världar i ett tvärvetenskapligt och samtidigt konstnärligt projekt.

Drömmar är nödvändiga för att upprätthålla mental och fysisk hälsa. I genomsnitt ägnar människor mer än 20 år av sitt liv till att drömma (Moorcroft 2013). Drömmar förstås idag som inre simuleringsprocesser från mikrovärldar, som bidrar till bl.a. affektbearbetning, problemlösning eller minneskonsolidering (Hartmann 2014). Drömmar är framför allt kognitivt-visuella processer som upplevs direkt utan självreflektionsförmåga. Om de inre, visuella upplevelserna görs tillgängliga för andra, sker det vanligtvis språkligt, i form av drömberättelser och drömrapporter (Hau 2004).

Syftet med föreliggande projekt är att iscensätta ett tvärvetenskapligt konstnärligt forskningsprojekt genom ett samarbete mellan Specialpedagogiska institutionen, Psykologiska institutionen och Ateljé Inuti (www.inuti.se), som är en daglig verksamhet med konstnärlig inriktning som riktar sig till vuxna personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) och intellektuell funktionsnedsättning. Inuti är en av föregångarna bland dagliga verksamheter i Sverige när det gäller renodlat konstnärligt arbete inom ramen för en daglig verksamhet. Flera i personalen har högre konstnärlig utbildning, och kan därför fungera som mentorer för deltagarna i verksamheten i deras konstnärliga utveckling.

Konstnärerna på Inuti deltar regelbundet i olika utställningar. Konstnärer med funktionsnedsättningar är dock en målgrupp som sällan syns på den allmänna svenska konstscenen. I projektet kommer drömmar att gestaltas visuellt och med ett fokus på ett i gruppen hittills mer outforskade konstnärliga gestaltningar, såsom exempelvis textbaserade visuella gestaltningar. Projektets slutmål är att skapa en mötesplats i offentligheten där projektets konst presenteras, i övrigt används en aktionsforskningsansats där fokus är på vad som sker och växer fram i själva processen (McIntyre, 2008). En initierande kontakt har också tagits med ”Accelerator”, för att undersöka möjligheter till framtida samarbete.

Det finns en lång tradition att använda drömmar i konst. Inom litteratur, men också inom musik, målning, teater och film, har drömmar och deras innehåll använts gång på gång som en utgångspunkt för den konstnärliga representationen. Projektet ska på olika sätt utforska hur inre världar gestaltas och uttrycks, genom att observera både den inre scenen, dvs. hur drömmarna gestaltas under natten när drömupplevelser sker och den yttre scenen, dvs. hur drömberättelser, dröm-minnen gestaltas till konstnärliga uttryck. Hela processen kommer att följas upp; till att börja med i ett sorts ”mikro-Lab” som slutligen kommer att resultera i ett offentligt ”DreamLab” – en plats där drömmar görs tillgängliga inom ramen för en offentlig konstarena.

Mer specifikt är avsikten med projektet att (1) utifrån ett psykologiskt perspektiv undersöka visuellt gestaltade drömberättelser, i ett konstnärligt samarbetsprojekt mellan deltagare och personal på en daglig verksamhet för vuxna med neurpsykiatriska funktionsnedsättningar. (2) Projektet avser också att utveckla pedagogiska redskap för fördjupat kreativt arbete kring drömmar. (3) Ur ett psykologiskt perspektiv kan drömberättelser bidra med viktig information om inre upplevelser, om kognitiv och emotionell bearbetningsförmågan samt om minnesfunktioner. (4) Projektet avser vidare att utifrån ett specialpedagogiskt perspektiv undersöka den pedagogiska relationen mellan deltagare och personal på Inuti i det gemensamt genomförda konstnärliga projektet. Ett tidigare forskningsprojekt som har genomförts vid Specialpedagogiska institutionen vid ateljé Inuti har visat att när deltagare i verksamheten och den konstnärligt utbildade personalen har samarbetat om att gestalta gemensamma konstverk, har detta inneburit tillfällen för ömsesidigt lärande och mera demokratiska arbetsformer (Knutes Nyqvist & Stjerna, 2017).

I föreliggande projekt vill vi fortsätta att undersöka betydelsen av demokratiska arbetsformer, dvs. att det ges möjlighet till ömsesidiga meningsutbyten, gemensamt lärande, respekt för olikhet och möjlighet att få komma till tals och att bli lyssnad på i en inkluderade arbetsmiljö (Pring, 2007).

Projektet vill sätta särskilt fokus på samspel mellan personal och deltagare i ett gemensamt lärande. (5) Utifrån det specialpedagogiska perspektivet vill också projektet undersöka med fokus på delaktighet i samhället, vad som sker och vad som kommuniceras i ett DreamLab d.v.s. en offentlig konstutställning, där drömmar ”produceras”, gestaltas och presenteras. Sammantaget vill projektet undersöka villkor för välbefinnande för personer med NPF och intellektuell funktionsnedsättning, vad ökad kunskap och medvetenhet om inre processer kan betyda, samt betydelsen av demokratiska arbetsformer där den pedagogiska relationen mellan konstnär och personal vid Inuti är central, i ett konstnärligt projekt med offentlig utställning som mål – med andra ord kommer villkor för en hälsosam arbetsmiljö i omsorgsarbete att beforskas. 

Upplägget av projektet kommer fokusera på att delge psykologisk kunskap och konsthistorisk kunskap om drömmar, samt att konstnärer och deltagande personal själva får arbeta med egna drömmar, enskilt och tillsammans. Under projektets gång samlas drömmar in systematiskt via drömdagböcker och dröm-intervjuer. Dessutom genomförs observationer samt videodokumentation av konstnärligt arbete och hur samarbete sker mellan konstnärer och personal. Projektet spänner över två år, med tolv workshops och två utställningar men nuvarande ansökan omfattar bara det första året. En fast arbetsgrupp formas i projektet med 4 Inuti-konstnärer, 2 personal och 3 forskare. Även andra intresserade i personalgruppen och i konstnärsgruppen kan komma att bjudas in till vissa delar i projektet. Varje workshop har ett eget tema (se nedan), en föreläsande del med efterföljande samtal, samt konstnärligt arbete enskilt eller i grupp. Varje del tar mellan 40-60 min i anspråk. Genom variation av tema för varje workshop täcks bearbetning av samtliga syften (1-5). Nedan presenteras upplägget. 

Syfte med år ett är att komma igång med drömarbetet främst utifrån det egna drömmandet, få kunskap om drömmar och påbörja konstnärliga gestaltningar av drömmar. 5 workshopdagar kommer att genomföras:

  • Workshop 1: Om drömmar – inledning, exempel och beskrivning av projektet, arbete med egna drömmar 4 h
  • Workshop 3: Mardrömmar – Det okända inom oss och mellan oss 4 h
  • Workshop 2. Drömdagböcker & Artist books – göra egna drömdagböcker, 4 h
  • Workshop 4: Hilma af Klint – skapande mellan dröm och verklighet plus genomgång, 4 h
  • Workshop 5. Nutida forskning om drömmar plus genomgång av pågående konstprojekt, 4 h

Utställning Inutis Galleri – projektpresentation i bild, text och samtal – öppet för allmänheten, 6h

 

Training better clinical psychologists: new methods based on machine learning, AI, and deliberate practice

Stephan Hau, Psykologiska institutionen
Hanne Strømme, University of Oslo

Start: January 2024
Avslutas: December 2027
Extern finansiering: Norwegian Research Council

Läs mer om detta projekt (på norska)

 

Forskningsprojekt

Publikationer

I urval från Stockholms universitets publikationsdatabas

  • Narrated Experiences of Sexual and Gender Minority Refugees: Resilience in the Context of Hardship from Pre- to Post-Migration

    2023. Markus Byström (et al.). Nordic Journal of Migration Research 13 (1)

    Artikel

    Refugees from sexual and gender minorities (SGMs) face particular hardships, which demand adaptive responses. This pilot study explored SGM refugees’ experiences of resilience within the context of hardship from pre- to post-migration. Eleven semi-structured interviews with SGM refugees who had migrated to Sweden were analysed using thematic analysis. Four themes were identified: (1) Concealing Identity in Response to Pervasive Oppression, (2) Living in Suspension, (3) External Sources of Support and (4) Strength from Within. Respondents reported utilising limited external resources and employing considerable internal resources in order to navigate and survive in the face of hardships that carried over and shifted across time. A more nuanced understanding of the connections between resilience and hardship is needed to inform post-migration reception practices and service provision in order to facilitate resilience in SGM refugees. 

    Läs mer om Narrated Experiences of Sexual and Gender Minority Refugees
  • Att tala i tider av Covid-19

    2021. Stephan Hau. Psykoterapi 30 (1), 6-9

    Artikel

    Om att det är viktigt att vi talar med varandra, handlar Stephan Haus artikel "Att tala i tider av Covid-19". Han ser pandemin som ett angrepp på det psykiska systemet och den symboliska ordningen (enligt Jacques Lacan’s teori). Risken är att förmågan till samtal avstannar och därför har psykoterapeutens arbete blivit särskilt viktigt. Vidare är som sagt alla drabbade, men alla har ju inte drabbats lika hårt. Stephan påpekar just att sociala och ekonomiska skillnader blir mer uppenbara i kristid. De grupper i samhället som redan är utsatta har också blivit mycket mer utsatta.

    Läs mer om Att tala i tider av Covid-19
  • Exploring Lived Experiences of Parents of Youth and Youth with a Foreign Background in Sweden

    2021. Laura Ferrer-Wreder (et al.). Child and Youth Care Forum 50, 453-470

    Artikel

    Background: Sweden is in transition when it comes to the immigrant experience. More research is needed to document the life circumstances and adjustment of those with foreign background living in Sweden.

    Objective: This study investigated the lived experiences of parents of youths and young people themselves who have an Iraqi or Syrian background and are living in Sweden.

    Method: This cross-sectional qualitative interview study focused on a sample of parents of youth and youth (N = 26) with a foreign background. Participants were either born in Syria or Iraq or had one or both parents born in these countries and had migrated to Sweden. Participant interviews were analyzed using thematic analysis.

    Results: In relation to the study aim, the analysis indicated three main themes in participants’ responses which concerned life in Sweden, feeling at home, and coping.

    Conclusions: Overall, these themes reflected how the perception of everyday experiences relates to adjustment within a multi-cultural urban Swedish context. This study showed how participants with a foreign background are rich in their own diversity of experiences and viewpoints. Results also pointed towards the promise of social policy and services aimed at benefiting those with a foreign background if such efforts are situated in the microsystems that provide life daily structure, as well as in contexts that offer socialization and networking opportunities (e.g., training, education, work, and school). Further, such action should consider the importance of the extended family as part of family-focused initiatives.

    Läs mer om Exploring Lived Experiences of Parents of Youth and Youth with a Foreign Background in Sweden
  • Learning Processes and Acquisition of Knowledge and Skills in Training and Supervision of Psychotherapy and Counselling

    2021. Hanne Weie Oddli (et al.). Frontiers in Psychology 12

    Artikel

    Background: Increased awareness of the individual therapist’s vital contribution to treatment processes and outcome, and the potential role of training and supervision in this respect, warrants a close look at the empirical and theoretical literature on teaching and learning of therapists and counselors.

    Methods: A scoping review of the literature will be conducted based on an overarching research question: when authors have reported on learning processes and acquisition of knowledge and skills in psychotherapy/counseling and supervision/training literature over the past 30 years (since 1990), what evidence, concepts, theories, and models have they reported? A comprehensive search strategy is carried out to identify publications indexed in Scopus, PsycINFO, and Cochrane Central Register of Controlled Trials. Publications will be sorted according to four categories: (1) conceptual/theoretical; (2) empirical (quantitative, qualitative, mixed methods); (3) review, meta-synthesis or -analysis; (4) training program/model description. Procedures for the upcoming scoping review of conceptual/theoretical, empirical, and training program/model description publications will be outlined.

    Conclusion: Besides clarifying existing perspectives, practices, and evidence, and documenting the shifting trends of the field during the past three decades, this scoping review identifies knowledge gaps that point to vital future directions for research and theory development. Moreover, the comprehensive scoping lays the foundation for subsequent, more focused systematic reviews that address identified key research topics more specifically.

    Läs mer om Learning Processes and Acquisition of Knowledge and Skills in Training and Supervision of Psychotherapy and Counselling
  • Operationalized psychodynamic diagnosis in childhood and adolescence (OPD-CA-2)

    2021. Thomas Rosén, Stephan Hau. Nordic Psychology 73 (4), 291-299

    Artikel

    There has been a discontent with the diagnostic systems in use because for identifying a psychological disorder, the focus is laid on symptomatology only. Operationalized Psychodynamic Diagnosis (OPD) is as a tool for describing personality structure, to identify psychodynamically relevant characteristics, to judge suitability for psychotherapy and for treatment planning. The version OPD-CA has been developed for children and adolescents. The article gives an overview over the different axes and categories of the system and describes advantages from a clinical perspective. An overview is given about the specific training program required to learn to apply OPD-CA-diagnoses in clinical practice and about OPD-CA-education in Sweden. In addition, results from OPD-CA research are presented.

    Läs mer om Operationalized psychodynamic diagnosis in childhood and adolescence (OPD-CA-2)
  • The Operationalized Psychodynamic Diagnostic for Children and Adolescents (OPD-CA-2)

    2021. Inge Seiffge-Krenke, Stephan Hau. Nordic Psychology 73 (4), 285-290

    Artikel

    This special issue deals with a new diagnostic system, the Operationalized Psychodynamic Diagnostic for Children and Adolescents (OPD-CA-2). It has been an established instrument in the clinical context in German-speaking countries for several years. With the English version of the manual published in 2017, the Spanish- and Turkish language version published in 2020 and 2021, the concept of operationalized psychodynamic diagnostics will spread even more widely internationally. We present in this special issue the initiatives and findings from contributors from Switzerland, Austria, Germany, Sweden and South America.

    Läs mer om The Operationalized Psychodynamic Diagnostic for Children and Adolescents (OPD-CA-2)
  • Training Emotion Recognition Accuracy

    2021. Lillian Döllinger (et al.). Frontiers in Psychology 12

    Artikel

    Nonverbal emotion recognition accuracy (ERA) is a central feature of successful communication and interaction, and is of importance for many professions. We developed and evaluated two ERA training programs—one focusing on dynamic multimodal expressions (audio, video, audio-video) and one focusing on facial micro expressions. Sixty-seven subjects were randomized to one of two experimental groups (multimodal, micro expression) or an active control group (emotional working memory task). Participants trained once weekly with a brief computerized training program for three consecutive weeks. Pre-post outcome measures consisted of a multimodal ERA task, a micro expression recognition task, and a task about patients' emotional cues. Post measurement took place approximately a week after the last training session. Non-parametric mixed analyses of variance using the Aligned Rank Transform were used to evaluate the effectiveness of the training programs. Results showed that multimodal training was significantly more effective in improving multimodal ERA compared to micro expression training or the control training; and the micro expression training was significantly more effective in improving micro expression ERA compared to the other two training conditions. Both pre-post effects can be interpreted as large. No group differences were found for the outcome measure about recognizing patients' emotion cues. There were no transfer effects of the training programs, meaning that participants only improved significantly for the specific facet of ERA that they had trained on. Further, low baseline ERA was associated with larger ERA improvements. Results are discussed with regard to methodological and conceptual aspects, and practical implications and future directions are explored.

    Läs mer om Training Emotion Recognition Accuracy
  • When dreaming doesn't work

    2021. Sverre Varvin (et al.). Psychoanalysis in Social and Cultural Settings, 161-182

    Kapitel

    This paper presents research on the dreams of severely traumatised persons of the wars in Former Yugoslavia in the 1990's. Participants (25 in experimental group with current PTSD and 25 in a referential group without current PTSD) spent two nights in a sleep laboratory. Dreams were recorded during nights and in the morning. Dream narratives were analysed by two methods, the Zurich Dream Process Coding System (ZDPCS) and the Psychoanalytic Enunciation Analysis (PEA). ZDPCS analysed relational qualities in the dreams and how defensive processes interrupted attempts to make relegations and PEA analysed level and quality of symbolisation and transferential aspects of the dreams. Analyses showed that traumatised persons use normal dream mechanism but that they often fail with fearful awakening. Analysis of one dream is presented as example. Theoretical clinical implications of the research are discussed.

    Läs mer om When dreaming doesn't work
  • Arbeit mit Träumen

    2020. Stephan Hau. PiD - Psychotherapie im Dialog 21 (4), 11-13

    Artikel

    Die Traumdeutung besitzt nach wie vor einen wichtigen Stellenwert in der psychodynamischen Psychotherapie. Die klinische Arbeit mit Träumen und freien Assoziationen ist eines von 7 wesentlichen Merkmalen der psychodynamischen Psychotherapie [1], [2]. In den letzten Jahrzehnten gab es signifikante Erweiterungen der Theorien über Träume und Traumdeutung.

    Läs mer om Arbeit mit Träumen

Visa alla publikationer av Stephan Hau vid Stockholms universitet