Forskningsprojekt Att förstå hur känslor uttrycks och känns igen med hjälp av maskininlärningsmetoder
I detta tvärvetenskapliga projekt använder vi metoder från psykologi och artificiell intelligens (maskininlärning) för att undersöka hur känslouttryck både produceras och känns igen.
När människor interagerar med varandra, så uttrycker de ofta känslomässig information genom sina ansiktsuttryck, kroppsrörelser, och röstens tonfall. Kunskap om sådan icke-verbal kommunikation av känslor är av stor betydelse för sociala interaktioner (t.ex., för att undvika konflikt och erbjuda hjälp) och har tillämpningar inom många områden som exempelvis psykoterapi och människa-dator interaktion. Forskning om känslouttryck är också en viktig källa till data för psykologiska teorier om vad emotioner består av och hur de är uppbyggda.
För att studera hur känslor uttrycks använder vi moderna metoder för att kontinuerligt mäta objektiva egenskaper (så kallade ”cues”) hos känslouttrycken över tid (till exempel ansiktsmimik, blickmönster, kroppshållning, huvudrörelser, och talets prosodi/tonfall). Sedan använder vi maskininlärningsmetoder för att upptäcka multimodala mönster av olika ”cues” som sammanhänger med känslouttryck. Slutligen används beteende- och hjärnavbildningsstudier för att undersöka hur, och varför, förmågan till emotionsigenkänning kan variera mellan individer.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Petri Laukka
Professor
Medlemmar
Håkan Fischer
Professor i Humanbiologisk psykologi
Stephan Hau
Professor
Lennart Högman
Universitetslektor
Alexandra Israelsson
Doktorand
Christina Tornberg
Doktorand