Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Stjärn- och planetbildning

I denna kurs kommer du att studera bildandet av stjärnor och planeter från en kombination av teori och observation. Denna process börjar med ett kallt gigantiskt molekylärt gasmoln och slutar när stjärnan kommer till huvudserien och ett planetsystem har bildats.

Protoplanetary disc around HL Tauri
ALMA image of the protoplanetary disc around HL Tauri. Image credit: ALMA (ESO/NAOJ/NRAO)

Du kommer att lära dig de grundläggande fysiskaliska mekanismerna som är involverade i den magneto-gravitationella kollapen av gasmoln, vilket leder till bildandet av en proto-stjärna och starten av kärnförbränning. Under kursen behandlas de kraftfulla observationsfenomen som är involverade i masstillväxtprocessen, såsom bildandet av utflöden, jetstrålar och chocker. Vi fortsätter med studien av ansamlingsskivans utveckling och teorier som beskriver bildandet av planeter från stoft, till stenar och planetesimaler.

Kursen ges på engelska. För mer information se den engelska sidan.

 • Kursupplägg

  Examinator

  Karin Lind

 • Schema

  Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
 • Kontakt

  Studievägledare och studentexpedition nås via studieinfo@astro.su.se.