Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Makroteori med tillämpningar (långsam studietakt)

 • 15 hp

Varför finns det arbetslöshet? Hur räknar man ut bruttonationalprodukten (BNP)? Hur fungerar ekonomiska styrmedel i klimatpolitiken? Om du vill ha svar på dessa och likande frågor så är kursen Makroteori med tillämpningar något för dig.

Kursen vänder sig till alla som vill lära sig grunderna i ekonomisk omvärldsanalys. Makroekonomisk analys används i stor utsträckning inom banker, inom vissa delar av statsförvaltningen och i internationella organisationer med ekonomisk inriktning. 


Kursen introducerar makroekonomiska problem och metoder. Den består av en teoridel och en tillämpningsdel. Teoridelen lär ut beräkningsgrunder för bruttonationalprodukten (BNP) och teorier för hur produktion, arbetslöshet och inflation bestäms. Den lär också ut teorier för hur finans- och penningpolitik påverkar ekonomin på kort och medellång sikt. Du får också lära dig om teorier för tillväxt, konjunkturcykler och hur olika valutasystem kan påverka BNP, sysselsättningen och förutsättningarna för den ekonomiska politiken. I tillämpningsdelen studeras stabiliseringspolitiska problem i en öppen ekonomi, konjunkturell och långsiktig ekonomisk utveckling samt olika synsätt på stabiliseringspolitikens roll och möjligheter. Kursen ger även en viss orientering om nationalekonomins utveckling.
 

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Hur är det att plugga nationalekonomi?

  Två studenter berättar om hur det är att läsa nationalekonomi på Stockholms universitet.

  Nyfiken på nationalekonomi?

  Möt våra lärare

  ”Man lär sig tänka som en nationalekonom”

  Anna Seim är forskare och lärare vid Nationalekonomiska institutionen. Hon tycker att en utbildning i nationalekonomi ger en ekonomisk allmänbildning som är värdefull i alla sammanhang.

 • Kontakt