Hydrologi och vattenresurser
Vattnets kretslopp och fördelning över jordens landområden har en central betydelse för många geo- och miljövetenskapliga och samhälleliga frågeställningar, på grund av vattnets centrala roll för ekosystem och samhälle.
Den här kursen vänder sig till dig som vill studera grundläggande begrepp inom hydrologin och få kunskaper om hydrologiska processer samt kvantifiering av huvudkomponenterna i vattnets kretslopp (t.ex. nederbörd, avdunstning, vattenföring, grundvattenflöde och magasinering) och vattenburna ämnens och föroreningars uppehållstider i olika vattensystem. Kursen betonar vattenresursernas betydelse för samhälle och miljö genom att adressera praktiska tillämpningar inom vattenresurshantering.
Kursen är en obligatorisk kurs inom Kandidatprogram i geovetenskap men kan även läsas som fristående kurs.
-
Kursupplägg
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier och övningar.
Examination
Se kursplan.
Fusk och plagiat
Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift.
Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.
Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på su.se/styrdokument/diciplinarenden.
Examinator
Andrew Frampton
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
-
Kontakt
För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.
Studentexpedition
Erik Hansson
E-post: erik.hansson@natgeo.su.seStudievägledare
Elisabeth Sturesson
E-post: elisabeth.sturesson@natgeo.su.seKursansvar
Andrew Frampton
E-post: andrew.frampton@natgeo.su.seStudievägledare och fler kontakter