Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Vetenskapliga metoder inom naturgeografi

Genom kursen får studenterna lära sig den vetenskapligmetoden, forskningsmetodik och kvantitativa analysmetoder. Den är obligatorisk för alla masterprogram vid Institutionen för naturgeografi.

Kursen behandlar forskningsetik, forskningsprocessen och ”den vetenskapliga metoden”. Den ger en filosofisk plattform från vilken man kan utvärdera och diskutera vetenskapens grunder och tillämpningen av forskningsmetoder. Utifrån denna grund ges praktisk erfarenhet av kvantitativa forskningsmetoder, inklusive databasutforskning, geospatiala data, statistiska metoder och datavetenskap. Med forskningsdata som exempel utforskar kursen hur man analyserar tidsserier av data och hur man använder programmeringsverktyg för att behandla dataset.  Kursen är tvärvetenskaplig och innehåller exempel från olika forskningsteman och mastersprogram inom naturgeografi.

  • Kursupplägg

    Delkurser

    • Teori om vetenskapliga metoder, 10 hp
    • Praktisk tillämpning av de teoretiska grunderna, 5 hp

    Undervisning

    Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, övningar och projektarbeten.

    Förväntade studieresultat

    Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

    • inhämta, analysera och visualisera data
    • redogöra för grundläggande principer av tillämpade kvantitativa analysmetoder
    • tillämpa kvantitativa analysmetoder
    • kritiskt granska vetenskapliga studier
    • genomföra och redovisa vetenskapliga studier

    Examination

    Se kursplan.

    Fusk och plagiat

    Stockholms universitet ser mycket allvarligt på fusk. Med fusk menas exempelvis att studenter samarbetar på ett otillåtet sätt, medför otillåtna hjälpmedel (som till exempel fusklappar, otillåtna anteckningar eller mobiltelefon) eller på annat sätt försöker vilseleda vid examination. Plagiat utgör också en form av fusk och innebär till exempel att en student använder egna (självplagiat) eller andras texter och idéer utan att hänvisa till originalkällan på ett korrekt sätt i till exempel en uppsats, hemtentamen eller annan examinationsuppgift. 

    Misstanke om fusk utreds först av institutionen. Om institutionen bedömer att det finns en grundad misstanke om fusk anmäler institutionen ärendet vidare till rektor, som i sin tur kan överlämna ärendet till universitetets Disciplinnämnd. Fusk kan leda till att studenter varnas eller stängs av från studierna i upp till sex månader.

    Stockholms universitets riktlinjer för disciplinärenden finns på sidan su.se/styrdokument/diciplinarenden.

  • Kontakt

    För att dina frågor ska hamna hos rätt person vänd dig till studentexpeditionen vid frågor som rör kursinformation, registrering, schema, litteraturlistor och tentamen. Vänd dig till studievägledaren vid frågor som rör tillgodoräknande, antagning, behörighet samt frågor som rör studieplanering.

    Kursansvar
    Ian Brown
    E-post: ian.brown@natgeo.su.se

    Studievägledare och fler kontakter

    Kontakt