Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Offentlig upphandling

Den övergripande målsättningen med kursen Offentlig upphandling på grundnivå är att ge kunskaper, färdigheter och förmågor i regelverket om offentlig upphandling. I detta omfattas lagen om offentlig upphandling (LOU) och övrig upphandlingsrättslig lagstiftning.

Affärsmän går igenom ett kontrakt tillsammans
Foto: Korrawin / Mostphotos


Offentlig upphandling utgör en fristående kurs vid Juridiska institutionen, Stockholms universitet. 
 

Den övergripande målsättningen med kursen är att den ska ge kunskaper, färdigheter och förmågor i regelverket om offentlig upphandling, vilket omfattar lagen om offentlig upphandling (LOU) och övrig upphandlingsrättslig lagstiftning. Under kursen behandlas det upphandlingsrättsliga regelverkets roll i det omgivande samhället samt dess vetenskapliga grund. Kursen omfattar således grundläggande studier i regelverket om offentlig upphandling, vilket studeras mot bakgrund av bakomliggande EU-direktiv och övriga upphandlingsrättsliga bestämmelser inom unionsrätten. Praxis från EU-domstolen och vägledande avgöranden från svenska domstolar i upphandlingsmål behandlas.

Kursen är indelad i tio olika moduler som var och en behandlar olika delar av det upphandlingsrättsliga regelverket. Kursens teoretiska delar varvas med praktiska exempel, fallstudier och övningar i processföring i upphandlingsmål och annan rättslig argumentation. På kursen förmedlas grundläggande kunskaper om juridisk metod i syfte att du självständigt ska kunna förstå, analysera och lösa juridiska problem på det upphandlingsrättsliga området.
 

  • Kursupplägg

    Kursens lärandemål, lärandeaktiviteter och examination beskrivs i kursplanen. Kursplanen är på så vis det dokument som anger ramarna för kursens innehåll och utformning. Aktuell kursplan finns i den högra spalten under rubrik "Kursplan - Juridiskt dokument" (alt. mot slutet av denna sida om du sitter på en mobil enhet).

    Vid sidan av kursplanen har kursföreståndaren satt samman en kursbeskrivning, vars syfte är att ingående beskriva upplägget i planen.

    Kursbeskrivning (81 Kb)

    Observera att i det fall något annat skulle stå i kursbeskrivningen eller på denna kurssida om kursens upplägg än vad som står i aktuell kursplan, så är det alltid kursplanen som har företräde.

    Undervisning


    Undervisningen ges i form av onlinelektioner. Under kursen presenterar studenterna den fallövning (case) de arbetat med i grupp. Det handlar om överprövning av ett upphandlingsförfarande. Studenterna författar härutöver en individuell promemoria där de erhåller individuell feedback. I promemorian ska studenten ur ett kritiskt perspektiv behandla en på förhand given upphandlingsrättslig frågeställning.
     

    Examination


    Examination sker genom författande av en individuell promemoria och genom en skriftlig tentamen (onlineskrivning).
     

    Examinator


    Andrea Sundstrand, universitetslektor.
     

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Kurslitteratur VT22

    Läroböcker

    • Anders Nilsson, Hanna Lundqvist, Anna Nikolina Erikson, Offentlighet och sekretess i offentlig upphandling, Norstedts Juridik, 2019

    Övrigt studiematerial för kursen delges till studenterna inför varje modul.

     

  • Mer information


    Lärplattform

    Under kursens gång tar registrerade studenter del av ytterligare kursinformation via lärplattformen Athena. Du kan logga in i Athena först efter att du registrerat dig på kursen i Ladok.

    https://athena.su.se


    Tidigare kurshemsida

    För dig som läst denna kurs under en tidigare termin och då använt dig av FastReg, så kan du nå den gamla kurshemsidan via länken nedan. Observera att sidan endast är tillgänglig under en övergångsperiod.

    Kurshemsida i FastReg


    Utbildning vid Juridicum

    För allmän studieinformation, besök Juridiska institutionens hemsida:

    Juridiska institutionen: Utbildning

     

  • Kontakt


    Kurskontakt: 
    offupp@juridicum.su.se  

    Kursadministratör: 
    Marie Hellgren

    Kursföreståndare: 
    Andrea Sundstrand