Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Uppsats i kulturgeografi

I kursen Uppsats i kulturgeografi lär dig planera, genomföra och presentera ett vetenskapligt arbete i form av ett uppsats. Du tillämpar kunskaper och färdigheter från första årets studier inom kulturgeografi, och skriver en akademisk uppsats som bygger på data du samlar in under en fältkurs, i Sverige eller utomlands.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Kulturgeografiska institutionen vid Stockholms universitet! Här finns viktig information för dig som ska börja en kurs (eller fler) vårterminen 2025.

Bild
Foto: Ingmarie Andersson, Stockholms universitet.

Innan det är dags för terminsstart måste du aktivera ditt universitetskonto och registrera dig. Du bör även bekanta dig med utbildningen genom att titta igenom den första kursens schema och litteraturlista samt besöka kursens sida på lärplattformen Athena, där det kan finnas ytterligare viktig information.

Registrering

Du som är antagen och har tackat ja till utbildningsplatsen på antagning.se är välkommen att registrera dig. För att behålla din plats måste du registrera dig under registreringsperioden 7–15 januari. Observera att 15 januari är sista registreringsdag för alla kurser som ges vt 2025. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Det är inte något upprop. Du behöver bara bekräfta ditt utbildningsval genom att registrera dig.

Aktivera ditt universitetskonto
Registrera dig

Behöver du hjälp med att aktivera ditt universitetskonto eller stöter på tekniska problem kan du kontakta IT-supporten via Serviceportalen.

IT-support

Om du har problem att registrera dig så kontakta vår studentexpedition innan sista registreringsdag på studentexpedition@humangeo.su.se. Ange personnummer och vilken utbildning det gäller.

Lärplattform

Logga in på lärplattformen Athena och gå in på sidan för din första kurs. Men först måste du aktivera ditt universitetskonto och registrera dig, se ovan.

Athena

Kursstart och undervisning

Efter registreringen är du välkommen till kursintroduktion. Vid introduktionen träffar du den eller de ansvariga lärarna och alla andra studenter på utbildningen. Du får också information om utbildningens mål, innehåll, form, examination och praktikaliteter, som eventuell gruppindelning. Exakt tid och plats finns i schemat för respektive kurs.

Undervisningen startar direkt vid kursstart.

I kursbeskrivningen finns länkar till litteraturlista och schema. Beskrivningen finns i utbildningskatalogen. På schema.su.se kan du söka fram alla kursscheman.

Utbildningskatalog
Scheman

På kurssidan på lärplattformen Athena kan det finns mer information inför kursstart. Kursanvisning med mera får du i samband med kursintroduktion.

Athena

Villkor för antagning

Är du antagen med villkor måste du visa att du uppfyller kursens behörighetskrav innan du kan registrera dig. Har du frågor så kontakta studentexpeditionen.

Reservantagning

Reserver kallas in i turordning om det blir platser lediga. Kallelse skickas med e-post.

Studera med funktionsnedsättning

Behöver du riktat pedagogiskt stöd? Glöm inte att ansöka om stöd i Nais i god tid! Se mer information på su.se/funktionsnedsattning.

Kontaktperson på Kulturgeografiska institutionen är Veronica Hohl, e-post studievagledare@humangeo.su.se, telefon 08-16 48 37.

Mer information och kontakt

Hitta till oss
Ny student
Välkomstaktiviteter för nya studenter
Under utbildningen

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Uppsats i kulturgeografi, 7,5 hp, ges bland annat fristående och inom Kandidatprogram i kulturgeografi – samhälle, miljö och globala processer, 180 hp.

  • Kursupplägg

    Uppsats i kulturgeografi består av ett självständigt arbete samt föreläsningar och seminarier som förberedelser för uppsatsarbetet. Kursen avslutas med en kritisk granskning av en uppsats samt försvar av den egna uppsatsen.

    Inom kursen ges en fältkurs under omkring fem dagar i en svensk kommun. Fältkursområde varierar från termin till termin. Under dagarna i fält arbetar studentgrupperna med att samla in material till sina uppsatser. Insamlingen görs genom till exempel enkäter, intervjuer och observationer. Varje grupp har en handledare som träffar gruppen innan, under och efter tiden i fält.

    Som ett alternativ ges en fältkurs i Berlin under cirka sju dagar, som en del av ett blandat intensivprogam (BIP) inom Erasmus+. Det övergripande temat är "Sustainable Transformation of Neighbourhoods in Europe". Fältkursen genomförs i samarbete mellan studenter och lärare från Rijksuniversiteit Groningen, Humboldt-Universität zu Berlin, Politecnico di Milano och Stockholms universitet.

    Blandade intensivprogram (BIP)

    Undervisning

    Obligatorisk undervisning är introduktioner, föreläsningar, seminarier och handledning.

    Detaljerad information, inklusive betygskriterier, ges i samband med kursintroduktion samt via lärplattformen Athena.

    Förväntade studieresultat

    Efter genomförd kurs förväntas studenen kunna:

    • formulera en vetenskaplig problemställning med anknytning till behandlade frågor inom tidigare studier ikulturgeografi och operationalisera denna i ett uppsatsarbete.
    • tillämpa en undersöknings- och analysmetod och att följa en korrekt akribi.
    • granska andras uppsatsarbeten enligt de krav som ställs för uppsatser inom denna kurs.
    • i alla situationer identifiera forskningsetiska problem och normer och granska sitt eget och andras arbetenutifrån ett sådant normsystem.

    Examination

    Examination sker genom uppsats och seminarium med opposition på och försvar av uppsats.

    Examinator

    Flera lärare bedömer och sätter betyg inom kursen.

    Examinator: Lowe Börjeson, Kulturgeografiska institutionen.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kursrapporter

  • Mer information

    Fristående och i kurspaket

    Kursen ges fristående och är även en del av Kulturgeografi II – kurspaket befolkning och genus, 30 hp, Kulturgeografi II – kurspaket befolkning och migration, 30 hp, Kulturgeografi II – kurspaket landskap och miljö, 30 hp, Kulturgeografi II – kurspaket globalisering och städer, 30 hp, och andra terminen på Kandidatprogram i kulturgeografi – samhälle, miljö och globala processer, 180 hp.

  • Kontakt

    Kursansvarig lärare
    Studievägledning
    Studentexpedition