Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Konstvetenskap I: Visuella studier

I ett globalt bild- och mediesamhälle ställs krav på analys och kritisk granskning av bilder och förståelse för hur bilder produceras, cirkulerar och bevaras.

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Ska du studera vid Institutionen för kultur och estetik i vår? Varmt välkommen! Vi hoppas att du ska trivas hos oss.

Bruna tegelbyggnader i tre våningar
Institutionen för kultur och estetik ligger i Manne Siegbahnhusen, ett femtiotal meter från tunnelbaneuppgången Universitetet.

När du blivit antagen som student hos oss får du inom ett par veckor ett välkomstbrev till den e-postadress du angett vid ansökan. Där hittar du instruktioner om hur du tackar ja till din plats och hur du registrerar dig (OBS! Det räcker inte att enbart tacka ja, du måste också registrera dig). I välkomstbrevet hittar du även information om introduktion till kursen som du ska läsa.

Kom ihåg att hålla reda på informationen för antagna studenter och tacka ja i tid, samt registrera dig under registreringsperioden. Om du inte tackar ja eller registrerar dig i tid, så förlorar du din plats på kursen.


Registreringsperioder

Majoriteten av våra kurser använder webbregistrering. För att kunna webbregistrera dig måste du först aktivera ditt universitetskonto. Du loggar sedan in i Ladok för att webbregistrera dig, läs mer om möjliga inloggningsalternativ här:

Olika sätt att logga in i Ladok

Idéhistoria:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 19 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 10 mars
Litteraturvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 13 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 17 mars
Konstvetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 14 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 10 mars
Musikvetenskap:
Info ges på respektive kurssida
Teatervetenskap:
För kurser som börjar terminens första halva: 7 – 27 januari
För kurser som börjar terminens andra halva: 7 januari – 31 mars

Webbregistrera dig här

Antagen med villkor

Om du är antagen med villkor kan du inte webbregistrera dig, eftersom institutionen först måste bedöma din behörighet. Ta kontakt med våra studieadministratörer eller studievägledaren i ditt ämne.

Kontaktuppgifter


Athena och kursmaterial

Vi använder oss av lärplattformen Athena för kommunikation mellan lärare och studenter. Du loggar in på Athena med ditt universitetskonto. Där kommer du att hitta lektionsplanering och kursmaterial senast en vecka före kursstart.

Athena


Studera med funktionsnedsättning

Vid Stockholms universitet ska alla studenter ha samma möjligheter, oavsett förutsättningar. Om du har en funktionsnedsättning och är i behov av extra stöd så ska du kontakta Riktat pedagogiskt stöd vid Studentavdelningen. Kontakta även studievägledaren i ditt ämne i god tid före kursstart om du behöver extra stöd vid undervisning eller tentamen.

Den 14 januari ges ett informationspass om riktat pedagogiskt stöd. Det hålls digitalt via Zoom.

Informationspass med studenter med funktionsnedsättning

Introduktionskursen "Den goda starten" den 15 januari hjälper studenter att komma igång och tar bland annat upp strategier för planering och studievanor. Kursen ges i Ekosalen i Studenthuset på campus.

Den goda starten – en introduktionskurs för dig med funktionsnedsättning

Mer information:

Riktat pedagogiskt stöd

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla din förståelse av bilder och visuell kommunikation. Det gäller alla de som verkar eller planerar att verka inom till exempel arkiv, museer, medieproduktion eller utbildning med produktion, förmedling eller tolkning av bilder. Kursen ger redskap och metoder för att tolka och förstå hur bilder har använts och kan användas för att förmedla budskap och tala till olika publiker. Teorier, begrepp och mekanismer kopplade till visuella uttryck exemplifieras med material från olika produktionsfält, som konst, kunskaps- och nyhetsförmedling, underhållning och reklam. Kursen lägger stor tonvikt vid fotografiska bilder som spelat en central roll i den visuella kulturen sedan 1800-talets mitt. Dessutom betonas samtidens digitala gränssnitt och skärmbildskultur.

  • Kursupplägg

    Kursens upplägg blandar platsförlagd lärarledd undervisning med självstudier, och då kursen ges på heltid är arbetsbelastningen uppskattad utifrån en total arbetsinsats på cirka 40 timmar/vecka. Den platsförlagda undervisningen uppgår till ungefär tio timmar/vecka, vilket innebär att utöver detta bör ägna cirka 30 timmar åt att läsa och bearbeta litteraturen, förbereda dig inför seminarier och föreläsningar, och även löpande arbeta med att skriva och bearbeta dina skriftliga examinationsuppgifter.

    Delkurser

    Kursen består av fyra delkurser:

    • Bild, historia, tolkning (7,5 hp). Delkursen behandlar centrala teorier och metoder för bildtolkning såsom semiotik, genusteori och postkoloniala perspektiv. Syftet är att lyfta fram möjligheten till flera slags läsningar av bilder, för att på så sätt belysa de skiftande betydelser som kan rymmas i ett bildmaterial. Kursen ger även en introduktion till fotografins historia.
    • Exponeringsformer (7,5 hp). Delkursen behandlar skilda exponeringsformer och hur de kan tolkas och förstås som visuella framställningar och uttryck för olika värderingar, ideologier och estetiska normer. Med arenor eller rumsliga platser avses såväl utställningen som form, i museer och gallerier, liksom boken, televisionen, webben och arkivet som plats och medium.
    • Intermedialitet (7,5 hp). Delkursen behandlar samspelet mellan olika media samt de praktiker de ger upphov till. Dessutom behandlas hur synen på upphovsmannaskap, bildlån och appropriering varierat över tid, i ett konst- och bildhistoriskt perspektiv från romantiken till postmodernismen.
    • Bildbruk (7,5 hp). Delkursen behandlar de meningsskapande aspekterna av bildbruk, det vill säga hur, var och av vem bilder produceras, cirkulerar och konsumeras. I det avseendet analyseras och diskuteras bilder, bildproduktion och bildkonsumtion som seendepolitik, som ett utövande av och uttryck för makt och maktrelationer. Särskilt fokus läggs vid fotografiska bilder och bildbruk i det digitala molnet.

    Undervisning

    Den platsförlagda undervisningen ges i form av föreläsningar, seminarier och on site-seminarier på museer och i stadsmiljöer. Dessa fyller olika pedagogiska funktioner och ställer också olika krav på dig som student.

    Föreläsningar ges för alla studenter på kursen samtidigt. De är till för att ge en överblick av ett särskilt tema där du lyssnar och tar anteckningar, och de hjälper dig också att fokusera din läsning av kurslitteraturen. Ofta finns det även tillfälle att ställa frågor till den enskilda läraren som är relevanta för din inlärning. Seminarier och on site-seminarier sker i halvklass eller mindre grupper och är en mer interaktiv undervisningsform som förutsätter att du är väl förberedd och deltar aktivt i diskussioner. Ofta ska du innan seminarietillfället ha läst en viss text och svarat på eller funderat kring ett antal frågor.

    Examination

    Varje delkurs examineras genom närvaro på obligatoriska undervisningstillfällen samt genom en hemskrivning. Hemskrivningen är en längre skriftlig uppgift som görs i slutet av varje delkurs, där studenten utnyttjar delkursens teoretiska och metodologiska verktyg för att göra en självständig analys.

    Examinator

    Vårterminen 2024

    Delkurs 1: 
    Hans Hayden, professor 
    Christopher Landstedt, universitetslektor (vik.) 
    Katarina Wadstein MacLeod, professor 

    Delkurs 2:
    Christopher Landstedt, universitetslektor (vik.) 
    Charlotta Nordström, universitetslektor (vik.) 

    Delkurs 3:
    Christopher Landstedt, universitetslektor (vik.) 
    Charlotta Nordström, universitetslektor (vik.) 

    Delkurs 4:
    Hans Hayden, professor 
    Sonya Petersson, universitetslektor (vik.)

    Medrättande lärare: Adéle Askelöf, Doktorand

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

  • Kursrapporter

  • Kontakt

     

     

    Studieadministratör Konstvetenskap
    Studievägledare Konstvetenskap och Kulturarvsstudier