Psykolingvistik - kurs inom VAL-projektet
På den här kursen går vi igenom människans språkliga processer (tala, lyssna, skriva, läsa och minnas) och orienterar om olika teorier och modeller för att beskriva och förklara dessa processer.
Hur gör vi när vi tolkar andras yttranden och när vi planerar och genomför våra egna? Hur går det till när vi läser och när vi skriver? Vilka är våra viktigaste källor till kunskap om dessa processer?
Inom kursen behandlas också hur individen tillägnar sig – eller har problem med att tillägna sig – de kunskaper och färdigheter som är en förutsättning för dessa processer. I detta sammanhang behandlas barns språkförmåga och språkutveckling samt språkinlärning i ett andraspråksperspektiv.
Du genomför också en liten undersökning som tillämpar psykolingvistiska teorier och metoder på en psykolingvistiskt relevant frågeställning.
-
Kursupplägg
Undervisning
- Undervisningen ges i form av föreläsningar och seminarier.
- Obligatorisk närvaro krävs på redovisningsseminarierna.
- I kursen ingår en obligatorisk undersökning som tillämpar psykolingvistiska teorier och metoder på en psykolingvistiskt relevant frågeställning.
- Undersökningen genomförs individuellt eller i grupp och redovisas skriftligt och muntligt.
Examination
Se kursplanen.
Examinator
HT24 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (483 Kb)
VT25 Examinatorer Institutionen för svenska och flerspråkighet (128 Kb)
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kursrapporter
-
Kontakt
Studievägledning och -administration: Svenska och nordiska språk- Besöksadress
Hus D, Södra huset
Rum D 621, plan 6
Universitetsvägen 10 D
- Mottagningstider
Efter överenskommelse.
- Telefontider
Tisdag 10–11 och 15–16
Torsdag 10–11