Nutritionsepidemiologi
Denna kurs behandlar grundläggande teori och praktik inom nutritionsepidemiologi och statistik, samt aktuella nutritionsepidemiologiska områden. Kursen syftar till att öka din kompetens i att självständigt förstå och kunna ta del av forskning som ligger till grund för vår kunskap om sambanden mellan kost och hälsa.
Träning i att kunna förstå och värdera vetenskapliga artiklar utgör en central del av kursen. Dessa kunskaper är användbara inom alla arbeten som har med kost och hälsa att göra där det är viktigt att kunna följa med i kunskapsutvecklingen. Efter att ha gått kursen ska du bl. a. kunna:
- läsa, förstå och kritiskt granska en nutritionsepidemiologisk forskningsrapport,
- föreslå och diskutera lämplig studiedesign och metoder för att mäta kostintag och validera kostdata vid olika frågeställningar,
- översiktligt redogöra för aktuella nutritionsepidemiologiska forskningsområden och resonera kring varför dessa områden är av intresse idag,
- redogöra för de allmänna principerna vid statistisk slutledning och deras möjligheter och begränsningar samt kunna tillämpa enklare statistiska metoder vid olika frågeställningar,
- redogöra för och diskutera innebörden av informerat samtycke och dataintegritet.
-
Kursupplägg
Kursen kombinerar teori och praktik inom nutritionsepidemiologi och statistik samt aktuella nutritionsepidemiologiska områden.
Undervisning
Undervisningen består av föreläsningar, seminarier, statistikövningar, grupparbeten och redovisningar. Deltagande i seminarier, grupparbeten och redovisningar är obligatoriskt.
Examination
Kursen examineras genom skriftliga prov, redovisningar och inlämningsuppgifter. Betygsättning sker enligt en sjugradig målrelaterad betygsskala: A-F.
Examinator
Magdalena Rosell
E-post: magdalena.rosell@ki.se -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Här kan ni komma direkt till era scheman och salsbokningar i Time Edit på KI.
Fyll i kurskoden och klicka sen på "visa schema". -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Obligatorisk litteratur:
- Grunderna i Epidemiologi (Ahlbom och Norelll), 3e upplaga, ISBN: 978-91-44-03712-7
- Forskningsetik (Helgesson), 2e upplaga, ISBN: 978-91-44-08849-5 (behövs i flera kurser)
Rekommenderad litteratur och resurser:
-
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvarig:
Eric Poortvliet
E-post: eric.poortvliet@ki.se
Utbildningsadministratör:
Sara Bruce
Telefon: 08 524 811 52
E-post: sara.bruce.1@ki.se
ki.se/medh/nutrition