Nutritionstoxikologi
Denna kurs syftar till att öka din förståelse för kostens möjliga toxiska och anti-toxiska effekter i kroppen. Kursen behandlar grundläggande toxikologi med fokus på nutritionella aspekter och bakomliggande cellulära och molekylära mekanismer.

Områden som tas upp är biotransformation av xenobiotika, farmakokinetik, interaktioner mellan endokrinologi och toxikologi, cytotoxicitet, genotoxicitet och vävnadsspecifik toxikologi. Kursen kan vara av nytta för arbete inom livsmedelsbranschen.
-
Kursupplägg
Kursen består av föreläsningar, projektarbeten, redovisningar, inlämningsuppgifter samt diskussioner.
Undervisning
Undervisningen sker både fysiskt och digitalt.
Deltagandet i redovisningar är obligatoriskt. Om särskilda skäl föreligger kan examinator efter samråd med vederbörande lärare medge den studerande befrielse från skyldigheten att delta i viss obligatorisk undervisning.Examination
Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:
- förstå och redogöra för grundläggande teori i toxikologi utifrån nutritionella aspekter
- förklara samspelet mellan främmande ämnen i kosten och kroppshälsa
- redogöra för hur genreglering kan påverkas av kosten
- kritiskt granska, sammanställa och presentera vetenskaplig litteratur inom området nutritionstoxikologi
- värdera fakta som andra studenter skriftligt och muntligt presenterar inom området nutritionstoxikologi
Kursen examineras genom ett skriftligt prov och en muntlig redovisning av projektarbetet. Betygssättning sker enligt en sjugradig betygsskala, A-F där slutbetyget är en sammanvägning av de olika delarna i kursen.
Examinator
Magdalena Rosell
E-post: magdalena.rosell@ki.se -
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.Här kan ni komma direkt till era scheman och salsbokningar i Time Edit på KI.
Fyll i kurskoden och klicka sen på "visa schema". -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
Obligatorisk litteratur:
Kotsonis, Frank N., Mackey, Maureen A.
Nutritional Toxicology 2nd Edition, 2019
CRC Press, ISBN: 9780367396671(det finns några böcker att låna)
Rekommenderad litteratur (ej obligatorisk):
Klaassen, Curtis D.
Casarett and Doull's toxicology: the basic science of poison, 9th edition, 2019
McGraw-Hill Education, ISBN : 9781259863745, ISBN : 1259863743, ISBN : 9781259863752
-
Kursrapporter
-
Kontakt
Kursansvarig:
Karl Ekwall
E-post: karl.ekwall@ki.seUtbildningsadministratör:
Sara Bruce
Telefon: 08 524 811 52
E-post: sara.bruce.1@ki.se
ki.se/medh/nutrition