Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Folkhälsonutrition

Kursen ger dig en introduktion till grundläggande begrepp och aspekter inom folkhälsonutritionsområdet. Aktuella nutritionsrelaterade problem vi ser i olika delar av världen berörs, liksom individuella, kulturella, sociala, psykologiska och ekonomiska bestämningsfaktorer för hälsa i stort och för kostvanor och fysiska aktivitetsmönster i synnerhet.

Folkhälsonutrition

Stor vikt läggs vid de nutritionsrelaterade folksjukdomar som drabbar Sverige och andra höginkomstländer. Kursen behandlar också grunderna i interventionsarbete, preventiva åtgärder på individ- och samhällsnivå och viktiga aktörer inom området. Vissa delar av undervisningen kan komma att ske på engelska.

  • Kursupplägg

    För att variera undervisningen kommer olika undervisnings- och arbetsformer att användas så som föreläsningar, egen inläsning, olika typer av gruppundervisning som t ex seminarier, workshops, grupparbete och redovisningar. Studiebesök kan ingå.

    Undervisning

    Undervisningen kommer att ske både fysiskt och digitalt. För att underlätta ert arbete och möjliggöra samarbete, förutom de obligatoriska aktiviteterna, finns det avsatt tid i schemat både för inläsning, grupp- och individuellt arbete samt deadlines för examinationsuppgifter. Om du blir sjuk eller av annan anledning inte kan vara med på de obligatoriska aktiviteterna, var god meddela detta så snart som möjligt, så att vi kan finna en lösning.

    Athena används som kursens elektroniska plattform.

    Observera att det är obligatorisk närvaro vid grupparbeten, seminarium och eventuella studiebesök.

    Examination

    Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

    • beskriva de huvudsakliga folkhälsonutritionsproblemen i hög- respektive låginkomstländer, identifiera särskilt utsatta grupper och diskutera kort- och långsiktiga åtgärdsprogram;
    • identifiera bestämningsfaktorer för kostvanor och relatera dessa till individuella, sociala, kulturella och ekonomiska faktorer; och
    • identifiera organisationer och stödsystem i samhället och diskutera på vilket sätt de arbetar med folkhälsonutritionsfrågor.

    Kursen examineras genom individuellt skriftligt prov. Betygssättning sker enligt sjugradig målrelaterad betygsskala (A-F). För godkänt krävs lägst betyg E samt deltagande i alla obligatoriska moment.

    Examinator

    Magdalena Rosell

    E-post: magdalena.rosell@ki.se

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.

    Här kan ni komma direkt till era scheman och salsbokningar i Time Edit på KI.
    Fyll i kurskoden och klicka sen på "visa schema".

    Hitta ditt schema i TimeEdit på KI

  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

    Länkar till dokument och artiklar laddas upp på Athena under kursens gång.

  • Kursrapporter

  • Kontakt

    Kursansvarig: 
    Christina Alexandrou
    E-post: christina.alexandrou@ki.se

    Utbildningsadministratör:
    Sara Bruce
    Telefon: 08 524 811 52
    E-post: sara.bruce.1@ki.se
    ki.se/medh/nutrition