Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Socialantropologi I

För dig som är antagen VT2025

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Socialantropologi handlar om världens mångfald av samhällen, människorna och miljöer. I vår tid blir världen alltmer sammanhängande samtidigt som lokala skillnader lever vidare. Socialantropologin belyser hur variationer i mänskligt liv, tänkande och handlande uppstår, upplevs och vad de får för sociala och kulturella konsekvenser. Utöver att utforska skillnader mellan människor och deras samhällen belyser socialantropologin även det som människor runt jorden har gemensamt. Det jämförande perspektivet fördjupar våra kunskaper och insikter i världens mångfald av samhällen, människor, institutioner, föreställningar och värderingar.

Kursen är en introduktion till socialantropologin. Den ger grundläggande kunskaper i antropologiämnets teoretiska, empiriska och metodologiska arbetssätt och fördjupar sig i några av antropologins centrala teman. Kursen ger en överblick i hur antropologin historiskt har utvecklats och vilka samtida antropologiska forskningsområden som är framträdande. Med utgångspunkt i en rad grundläggande antropologiska frågeställningar syftar kursen till att utveckla studenternas ämneskunskap samt deras förmåga till kritiskt tänkande och analys. Kursen innehåller en rad praktiska moment som knyter an till det antropologiska arbetssättet. Kursen är dels en fristående introduktion till socialantropologin, dels en grund för fortsatta studier inom ämnet.

  • Kursupplägg

    Kursen består av följande fyra delkurser:

    Människan i en global värld (7,5 hp)

    Människor idag lever i en alltmer sammanlänkad och globaliserad värld. Detta är utgångspunkten för denna delkurs som är en introduktion till socialantropologin. Utifrån antropologiämnets jämförande perspektiv på sociala och kulturella variationer studerar vi flera teman som präglar samtiden. Särskilt den tilltagande rörligheten över nationella och andra gränser. Men också politiska och kulturella konflikter i globaliseringens spår; exempelvis sådana som beror på ekonomiska ojämlikheter. Delkursen belyser dessa och andra teman via de kulturella föreställningar och sociala strukturer som i grunden formar och organiserar människors verkligheter lokalt och globalt.

    Miljö, klimat, mångfald (7,5 hp)

    De miljö- och klimatförändringar som präglar dagens värld är en av vår tids stora frågor. Delkursen erbjuder en introduktion till miljö- och klimatantropologin utifrån ett samhälleligt, kulturellt och globalt perspektiv. Framför allt bidrar den till förståelsen av samspelet mellan miljö och samhälle: hur och på vilket sätt som mänskligt handlande interagerar med och påverkar den biologiska mångfalden. Vi undersöker hur människor och samhällen på skilda sätt och med olika konsekvenser försöker anpassa sig till förutsättningar som följer i miljö- och klimatförändringarnas spår.

    Migration, mobilitet, gränser (7,5 hp)

    Världen är uppdelad i stater, politiska och kulturella konstruktioner som ofta framställs som naturliga enheter. Genom att ta migration, mobilitet och migranter snarare än medborgare som utgångspunkt närmar sig delkursen på ett kritiskt sätt staten och de gränser som den ger upphov till. Vi studerar människors rörlighet över gränser samt hur inkludering och exkludering formas i relation till etnicitet, medborgarskap och mångfald i den processen.

    Genus och sexualitet (7,5 hp)

    Delkursen ges på engelska (tentamen får besvaras på svenska eller engelska)

    Delkursen ger en bred empirisk och teoretisk översikt av ämnena genus och sexualitet inom antropologisk forskning. Kursen exemplifierar hur antropologiska kunskaper utmanar västerländska antaganden kring sexualitet och genusrelaterat beteende med hjälp av en rad etnografiska exempel från olika samhällen och kulturer. Särskild vikt läggs vid genus och sexualitetens olika maktdimensioner och deras koppling till ojämlikhet och politik.
     

    Undervisning

    Undervisning sker på det språk som är angivet för aktuellt kurstillfälle (svenska eller engelska) och består i huvudsak av föreläsningar och lärarledda seminarier. Närvaro är obligatorisk. Delkurserna examineras genom individuell skriftlig hemtentamen och i två delkursers fall också genom muntlig presentation. Tentamen får besvaras på svenska eller engelska.

  • Schema

    Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen.
  • Kurslitteratur

    Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.

  • Kontakt

    Stockholms universitet
    Socialantropologiska institutionen
    10691 Stockholm
    Tel 08-163377
    Besöksadress: Universitetsvägen 10B, plan 6 (Blå husen)
    Studentexpedition e-post, socant@socant.su.se
    Studievägledning e-post, studievagledare@socant.su.se
    Studierektor e-post, studierektorgrund@socant.su.se
    www.socant.su.se