Socialantropologi II
Kursen bygger vidare på Socialantropologi I. Den ger fördjupade kunskaper i den antropologiska vetenskapens teori och praktik genom att vi studerar några utvalda, centrala och aktuella ämnesområden. Med utgångspunkt i ett flertal antropologiska frågeställningar syftar kursen till att fortsatt utveckla studenternas generella ämneskunskaper och samtidigt fördjupa deras förmåga till kritiskt tänkande och analys. Kursen består av följande delkurser:
Ekonomi, värden, utbyten, 7,5 hp
Delkursen i ekonomisk antropologi visar hur ekonomi, försörjning och utbyte är av betydelse för alla typer av samhällen och därför präglar stor del av människors liv. Vi fokuserar på ekonomins betydelse i den pågående globaliseringen. Grundläggande kunskaper ges kring olika sätt att förstå och tolka dagens kapitalistiska system, också i förhållande till andra försörjningssystem och former av utbyten, som gåvor. Delkursen lyfter fram och diskuterar olika kulturella perspektiv på värde och på det materiella och symboliska utbytets betydelse i skilda kulturer och samhällen.
Politik, konflikt, sociala rörelser, 7,5 hp
Politik, konflikt och sociala rörelser är fenomen med stor inverkan på människors liv och samhällens stabilitet och förändring. Dagens snabba ekonomiska globalisering i kombination med ökande social ojämlikhet, väcker konflikter av politiskt slag som kan leda till omfattande protester och politisk aktivism i syfte att uppnå politisk förändring, lokalt och ibland också globalt. I den här delkursen diskuterar vi olika sätt att organisera politisk makt. Vi studerar hur konflikter kan uppstå, ibland med våld som konsekvens, även krig. Hur hanterar människor, samhällen och globala institutioner politiska konflikter och hur organiseras motstånd, protester och aktivism utifrån olika samhällens skiftande sociala och kulturella förutsättningar?
Medicin, teknik, hälsa, 7,5 hp
Delkursen ges på engelska (tentamen får besvaras på svenska eller engelska)
Delkursen fokuserar på hur sjukdom och hälsa formas i samverkan mellan biologiska och sociala processer i en värld präglad av teknologisk utveckling. Utgångspunkten för delkursen är att sjukdom och hälsa måste förstås i sitt sociala och kulturella sammanhang, vilket kräver antropologins jämförande perspektiv som tar hänsyn till lokala, nationella och globala förhållanden och processer. Teknologisk utveckling har i sin tur alltmer kommit att omformulera gränserna mellan liv och död och mellan natur och kultur, men där kulturella skillnader och ekonomisk ojämlikhet ännu spelar avgörande roller.
Tillämpad antropologi, 7,5 hp
Delkursen riktar in sig på hur antropologiska kunskaper och metoder kan tillämpas i arbetslivet utanför akademin. En stor del av kursen består därför av praktiska övningar i form av kortare fältarbete och efterföljande rapportering med fokus på hur antropologiska perspektiv och färdigheter kan användas för att undersöka aktuella och relevanta samhällsfenomen. De praktiska övningarna ute i fält och i rapportskrivande genomförs i mindre grupper.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kontakt
Stockholms universitet
Socialantropologiska institutionen
10691 Stockholm
Tel 08-163377
Besöksadress: Universitetsvägen 10B, plan 6 (Blå husen)
Studentexpedition e-post, socant@socant.su.se
Studievägledning e-post, studievagledare@socant.su.se
Studierektor e-post, studierektorgrund@socant.su.se
www.socant.su.se