Samhällskunskap IV inom ämneslärarprogrammet
Kursen ger fördjupade kunskaper i samhällsvetenskapliga och samhällsvetenskapsdidaktiska problemformuleringar, metoder och perspektiv.
Genom det självständiga författandet av ett samhällsvetenskapligt arbete skall vetenskapliga metoder och teorier användas för att belysa empiriska/teoretiska problem inom ämnet.
-
Kursupplägg
Kursen består av två delkurser.
Delkurser
Samhällsvetenskapliga metoder 15 hp
Delkursen syftar till att ge kunskaper om metoder som används inom samhällsvetenskaplig forskning samt hur dessa omsätts i vetenskapliga studier. Kursen består av fyra block som fokuserar på olika metoder:textanalytiska metoder, interaktiva metoder, kvantitativa metoder samt metoder för att studera policy och implementering. Vidare tar kursen upp materialinsamlingsmetoder, forskningsdesign och vetenskapsteoretiska frågeställningar. Inom ramen för kursen ges tillfälle att tillämpa och diskutera de fyra olika metodinriktningarna med inriktning på miljö, mänskliga rättigheter och demokrati. Delkursen ger vidare verktyg för granskning av samhällsvetenskaplig forskning. Under delkursen ges möjlighet att reflektera över forskningsetiska frågor i samhällsvetenskaplig forskning.
Självständigt arbete 15 hp
Kursen syftar till fördjupad kunskap i hur man författar och försvarar ett samhällsvetenskapligt arbete med ämnesdidaktisk relevans. De mest centrala komponenterna är formulering av forskningsproblem, systematisering och bearbetning av ett empiriskt material genom val och applicering av metod och teori.
Undervisning
Kursen baseras på föreläsningar, seminarier, enskild handledning, grupphandledning och uppsatsseminarier.
Examination
Examinationsformerna varierar beroende på delkurs.
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart. -
Kursrapporter
-
Möt oss
Möt våra studenter
Hur är det att studera vid Statsvetenskapliga institutionen?
Möt våra lärare
Som student vid Statsvetenskapliga institutionen kommer du att möta forskare som är framstående inom sina respektive områden, ofta syns i media, deltar i statliga utredningar, lämnar remissvar på lagförslag och ingår i internationella expertorgan.
-
Kontakt
Studievägledare
studievagledare@statsvet.su.seStudentexpeditionen
samhallskunskap@statsvet.su.se