Kvantitativ kunskapsproduktion i förskoledidaktik
Kurs på avancerad nivå. Kursen ges inom Masterprogrammet i förskoledidaktik, termin 1
Kursen betonar de kritiskt tänkande förmågorna som är viktiga för att bedriva och förstå forskning, och hur forskning kan tillämpas inom det förskoledidaktiska området. För att göra det är det nödvändigt att kunna "följa data."
I kursen kommer du att lära dig att följa data för att få en bättre förståelse av mänskligt beteende i utvecklingen. Du kommer också att förvärva grundläggande kunskap som är nödvändig för att utvärdera ny kunskap om mänskligt beteende genom att noggrant granska data som samlas från människor. Detta innebär också att tillämpa denna kunskap för att utvärdera påståenden om mänskligt beteende som förekommer i vetenskapliga tidskrifter samt i populära medier.
Vi kommer att överväga alla aspekter av en forskningsstudier, inklusive: formulera testbara vetenskapliga hypoteser, utforma etiska studier för att testa dessa hypoteser, förvärva tillförlitliga och giltiga data, grunderna i att analysera och tolka data, dra lämpliga slutsatser från data och diskutera dem i samband med tidigare forskning, och kommunicera forskningsresultatet.
-
Kursupplägg
Kursen ges på höstterminen på heltid (100%).
- 31 okt till 30 nov.
- Kursbeskrivning UB105M HT22 (229 Kb)
- Kurslitteratur UB105M HT21 (125 Kb)
För mer information hänvisas till kursbeskrivningen.
En detaljerad studieplanering finns på kurssajten på lärplattformen Athena, som du kommer åt när du har registrerat dig på kursen.
Undervisning
All undervisning sker på distans och består av åtta föreläsningar, tre seminarier och veckovisa pararbeten. Föreläsningarna sänds live (och är samtidigt inspelade) och är interaktiva, så du bör vara beredd att diskutera din läsning av kurslitteraturen i samband med föreläsningarna.
Hela klassen delas in i seminariegrupper om 7-8 deltagare i varje grupp. Seminarierna fokuserar på det pågående arbetet utifrån olika forskningsförslag genom diskussion kring tre skriftliga veckovisa PM som ska ligga till grund för den slutgiltiga examinationsuppgiften.
Studieplaneringen i Athena visar hur undervisningen är uppbyggd. Där anges också om du behöver förbereda dig inför undervisningstillfällena, exempelvis genom att läsa viss litteratur eller göra uppgifter.
Examination
Examinationstillfälle HT22
- 30 november 2022
Tillfälle för omexamination HT22
- Enligt överenskommelse med kursansvarig
Examinator
Höstterminen 2022: Eric Pakulak, e-post: eric.pakulak@buv.su.se
-
Schema
Schema finns tillgängligt senast en månad före kursstart. Vi rekommenderar inte utskrift av scheman då vissa ändringar kan ske. Vid kursstart meddelar utbildningsansvarig institution var du hittar ditt schema under utbildningen. -
Kurslitteratur
Observera att kurslitteraturen kan ändras fram till två månader före kursstart.
-
Kursrapporter
-
Mer information
-
Kontakt
Om du har frågor om kursens innehåll och betygsrapportering kontakta kursansvarig lärare.
Om du har studieadministrativa frågor som rör t.ex. registrering, lärplattformen Athena samt behörighetsfrågor inom program kontakta kursadministratören.
Kursansvarig lärare: Eric Pakulak, e-post: eric.pakulak@buv.su.se
Kursadministratör: Mattias Olsson, e-post: mattias.olsson@buv.su.se
Studentexpeditionen vid Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen