Studera hos oss

Havet täcker 70 procent av jordens yta och omfattar allt från korallrev och djuphav till våra egna Östersjön och Västerhavet. Vid Stockholms universitet finns ett brett utbud av marina kurser som ger dig rätt förutsättningar för arbetslivet. Du kan också välja att läsa ett fullständigt program på kandidat- eller masternivå.

Funderar du på att läsa en marin utbildning vid Stockholms universitet? Här presenterar vi tips och inspiration för dig som vill läsa någon av alla våra kurser och masterprogram!

 

Utbildning nära forskningen

Vid Stockholms universitet bedrivs forskning i världsklass, vilket betyder att föreläsningar, fältmoment och labbar på universitetets kurser ges av forskare som är experter inom sitt ämne! Du kan studera exempelvis marinbiologi, havets geologi, geovetenskap eller oceanografi genom att gå ett kandidat- eller masterprogram. Det går också att läsa fristående kurser och skapa din egen examen.

På flera institutioner erbjuds tvärvetenskapliga utbildningar. Marina studier på kandidat- eller masternivå vid Stockholms universitet gör dig väl förberedd för ett arbetsliv inom havsfrågor, men för den som vill fortsätta inom akademien finns möjlighet att söka en forskarutbildning. 

 

Undervisning med laboratorier och exkursioner i skärgårdsmiljö

Askölaboratoriet och de tillhörande fartygen utgör en samlingspunkt för de flesta kurser och program med marin inriktning vid Stockholms universitet. Här har forskning bedrivits i 60 år och många generationer studenter har fått lära sig grunderna i fältundersökningar och hur Östersjöns ekosystem fungerar.

Flera av våra kurser erbjuder också fältmoment på vår systerstation Tjärnö på västkusten. Tack vare de här resurserna får våra studenter en viktig och varmt uppskattad möjlighet att omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken.

 

Hur är det att läsa marina utbildningar vid Stockholms universitet

Jag har alltid varit mest intresserad av det som är på land, men nu har jag fått upp intresset för havet också.

Rebecca Edlund, som läser andra året på kandidatprogrammet i geovetenskap.

Vad säger våra studenter om att läsa marina utbildningar vid Stockholms universitet? Följ med ut på fältstudier i Östersjön och på forskningsfartyget R/V Electra af Askö.

Här kartlägger studenterna havsbotten

Master-studier vid havet

Här pågår praktisk oceanografi

Från håvar till high-tech när framtidens miljövetare undersöker havsmiljön

En student spolar rent på utsidan av ett provtagningsrör, som just lyfts upp ur havsbotten, fylld med en lång sedimentkärna. Foto: Michaela Lundell.
 

Tove läser andra året på Kandidatprogrammet i marinbiologi. Här berättar hon om hur hon upplever att studera vid Stockholms universitet.

Ställ dina frågor till Tove

 

 

 

Sepehr studerar marinbiologi och berättar om hur han upplever att studera vid Stockholms universitet.

Läs vad Sepehr säger om sin utbildning

 

 

 

Emma och läser Masterprogram i polara landskap och kvartära klimat. Här berättar hon om hur hon upplever att studera vid Stockholms universitet.

Ställ dina frågor till Emma

 

 

 

Hör Studenten Oskar berätta om varför han studerar meteorologi, oceanografi och klimatfysik.

 

 

 

Johan Eriksson studerar femte terminen på kandidatprogrammet i biogeovetenskap, där man lär sig om berg och jord, vatten och hav, klimat och miljö, och hur de tillsammans samspelar med livet på jorden. Han tycker att marinekologi är intressant, där ingår två veckors fältstudier på västkusten för att få artkunskap om alger, sjöstjärnor och krabbor.

Läs mer om vad Johan tycker om att studera biogeovetenskap vid Stockholms universitet

 

Ett rikt studentliv

Tove Sefyrin på campus Albano.
Tove Sefyrin Foto: Jens Olof Lasthein

Aktiviteter för studenter av studenter ordnas året runt, nästan varje dag, på och runt campus. Som student i naturvetenskapliga ämnen är Naturvetenskapliga föreningen studentföreningen för dig. Studerar du hav och havsfrågor vid någon av de andra fakulteterna, så finns det även studentföreningar där.

Marinbiologistudenten Tove Sefyrin berättar om Naturvetenskapliga föreningen: Det är så mycket studentliv att man inte hinner med allt. Naturvetarspexet, sittningar och pubar med klubbmästerier, sportklubben Offside, Insparquen och mycket annat.

Läs mer: “Man hinner inte ta del av allt studentliv”

Bli medlem i Naturvetenskapliga föreningen

 
Alexander i labbet på Niras. Foto: Jenny Rosen

Alexander Stockhaus har en masterexamen i marinbiologi vid Stockholms universitet och arbetar nu som miljökonsult med inriktning på föroreningar i akvatiska miljöer, på det rådgivande ingenjörsföretaget Niras. Han upplevde att fältstudierna var både något av det roligaste och viktigaste i sin utbildning.

Under biologistudierna läste Alexander även kursen Östersjöns ekosystem: Tillämpade studier, modellering och förvaltning. Här mötte han flera av Östersjöcentrums forskare och omvärldsanalytiker, som visade kopplingen mellan de teoretiska studierna och samhället. Undervisningen på kursen sker både i Östersjöcentrums lokaler och ute på Askölaboratoriet. Alexander tyckte särskilt mycket om fältdelen av kursen.

– Jag älskar att få vara ute i fält och jobba på vattnet!

Läs hela intervjun med Alexander

På denna sida