Stockholms universitet

Hon vill förändra stereotyperna kring matte

Eleonora Svanberg vill förändra synen på matematik och inspirera fler unga tjejer att våga satsa på ämnet. Idag doktorerar hon i matematisk fysik vid Oxfords universitet och är en passionerad förespråkare för jämställdhet inom STEM (vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik).

Eleonora Svanberg står framför en vacker universitetsbyggnad i sten med ornament och trädörr.
Eleonora Svanberg doktorerar i matematisk fysik vid Oxfords universitet. Foto: Laura Smith

Hon har startat den ideella föreningen Girls in STEM för att främja jämställdhet inom vetenskap, teknik, ingenjörsvetenskap och matematik. Hon når tusentals följare som matematik- och fysikinfluerare på sociala medier och har studerat vid Stockholms universitet, universitetet i Cambridge och Oxfords universitet. Eleonora Svanberg har hunnit med mycket men är långt ifrån klar.

– Min dröm är att forska och samtidigt jobba med jämställdhetsfrågor inom STEM. Att få fler unga tjejer att hitta kärleken för matematik är en stor passion för mig, säger Eleonora.

 

Tidigt intresse för rymden och matte

Eleonoras fascination för rymden började redan som barn, när hon kombinerade musik med att lösa mattetal efter skolan. Intresset avtog under tonåren men väcktes till liv igen under gymnasiet efter att ha sett en dokumentär om Higgspartikeln.

– Jag mindes plötsligt hur häftig rymden är! Det var då jag insåg att matte och fysik är nyckelämnen för att förstå universum.

 

Efter gymnasiet valde Eleonora fysik

Efter att ha avslutat gymnasiet och tagit ett sabbatsår, där hon bland annat arbetade som timlärare, började Eleonora studera på kandidatprogrammet i fysik vid Stockholms universitet. Hon valde forskargrenen, en variant av programmet som ger studenter en tidig koppling till forskning och träning i problemlösning.

– Möjligheten att få börja med forskning tidigt var avgörande för att jag valde just det här programmet, berättar Eleonora.

Kandidatprogrammet gav mig en väldigt stark grund som jag haft stor nytta av i mina fortsatta studier

 

En tid att minnas

Studietiden på Stockholms universitet blev en av de bästa perioderna i hennes liv. Små undervisningsgrupper och nära kontakt med lärarna gjorde utbildningen både personlig och engagerande.

– Kandidatprogrammet gav mig en väldigt stark grund som jag haft stor nytta av i mina fortsatta studier. Jag ser tillbaka på den tiden som en av de bästa i mitt liv.

Eleonora Svanberg som håller en kopp kaffe i handen och sitter framför sin dator.
Eleonora läste kandidatprogrammet i fysik vid Stockholms universitet. Foto: privat

 

 

Fick träna på självständigt lärande

En av de viktigaste insikterna Eleonora fått med sig från sina studier vid Stockholms universitet är hur man lär sig att lära. Med relativt få lektionstimmar fick studenterna tidigt träna på att självständigt söka kunskap och lösa problem.

– Du kommer inte ihåg alla detaljerna från tentorna, det du verkligen lär dig är studieteknik och problemlösning. Du blir disciplinerad och utvecklar förmågan att vara en ”independent learner”, säger Eleonora. Det är det viktigaste jag fått med mig från min utbildning och något jag har nytta av i alla delar av livet, oavsett om jag ska montera en IKEA-hylla eller lära mig ett nytt språk.

 

Utmanande studier vid Cambridge

Efter en forskningspraktik vid universitetet i Cambridge blev Eleonora uppmuntrad att söka till en masterutbildning där.

– Att studera vid Cambridge var intensivt. Många lektioner, stora klasser och alla tentor i slutet av året. Det var en utmanande men lärorik tid.

Under mastern hittade hon sitt forskningsfält och idag doktorerar hon inom fältet matematisk fysik där hon använder matte för att förklara och få mer kunskap om svarta hål.

– Att få använda matte för att förstå universum är som att förverkliga min barndomsdröm.

Mina sabbatsår har gett mig värdefulla erfarenheter som också har hjälpt mig inom akademin

 

Driven av nyfikenhet och viljan att lära

Eleonora drivs av en ständigt växande nyfikenhet och lust att förstå. Men har hon alltid velat bli forskare?

– Jag drivs av viljan att lära mig mer. Efter varje kurs har jag alltid känt att det finns fler frågor jag vill ha svar på, och därför fortsätter jag. Jag tycker också om själva forskningsprocessen – att först vara förvirrad och inte förstå, men sedan, ju mer man läser och tänker, börja hitta svar, berättar Eleonora.

Under sin masterutbildning sökte hon en doktorandtjänst vid Oxfords universitet – och fick den. Det första hon gjorde var dock att be om ett sabbatsår.

– Jag är inte en stressad person. Jag vet att jag vill forska, men jag känner ingen press att göra allt inom en viss tidsram. Mina sabbatsår har gett mig värdefulla erfarenheter som också har hjälpt mig inom akademin.

 

En bok om matematiskt självförtroende

Under sitt sabbatsår arbetade Eleonora som konsult på ett MedTech-företag och skrev samtidigt på sin bok, Study with me – så bygger du matematiskt självförtroende.

– Boken innehåller allt det jag själv önskar att jag hade fått höra när jag började intressera mig för matte. Jag vill visa att alla som vill har en plats i matematikens värld, säger hon.

Som ung tjej i en mansdominerad miljö vet Eleonora hur det kan kännas att behöva bevisa sig.

– På gymnasiet, när jag blev mer intresserad av matte och fysik, hamnade jag ofta i rum där jag var den enda tjejen. Jag blev ifrågasatt och fick ofta kämpa för att visa att jag kunde. Jag hade tur som hade min mamma, som är ingenjör. Hon var en viktig förebild för mig.

Alla matematiker behöver inte vara som Einstein

 

Relaterbara förebilder gör skillnad

Jämställdhet inom STEM har länge varit Eleonoras hjärtefråga. Idag är hon en aktiv matematikinfluerare på Instagram och TikTok. Hon menar att förebilder spelar en avgörande roll för att inspirera nästa generation.

– Mina förebilder har varit andra kvinnor inom mitt ämne, särskilt mina handledare. De har själva gått igenom tvivel och utmaningar, och det har inspirerat mig, berättar hon.

Eleonora betonar vikten av att bryta stereotyper inom matematik.

– Alla matematiker behöver inte vara som Einstein. Matematik kan användas till allt från klimatmodellering till virkning. Vi måste prata med barn tidigt om vad matte faktiskt är och vad det kan användas till.

Eleonora Svanberg blir filmade framför en svart tavla där de löser flera mattetal.
Eleonora når tusentals följare som matteinfluerare på sociala medier. Foto: privat

 

 

Du behöver inte vara ett geni

Du behöver inte heller vara ett geni för att bli bra på matte. Det är ett av Eleonoras viktigaste medskick till dagens studenter.

– Tro inte att du inte är tillräckligt smart för att läsa fysik eller matte. Låt inte den osäkerheten stoppa dig. Jag känner mig, och kommer nog alltid känna mig, osmart ibland – men det är för att jag håller på att lära mig något nytt. Våga alltid att testa! 

 

themedMainArticlePageLayout

Foto: Sören Andersson
{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}