Stockholms universitet

Vi utvecklar vetenskap för att göra affärer inom planetens gränser

– När jag ligger på min dödsbädd kanske världen inte har blivit så mycket bättre, men jag vill känna att jag gjorde allt jag kunde. Hur ska man som omvärlden ser ut ändå känna glädje, hopp och tillfredsställelse? Jag gör det bästa jag kan för att förbättra världen från den position jag har.

Beatrice Crona är professor i hållbarhetsvetenskap vid Stockholms universitet och forskningsledare för Stockholm Resilience Centre. I sin forskning jobbar hon tvärvetenskapligt med att utveckla verktyg och metoder som hjälper företag och kapitalförvaltare att kunna agera på ett sätt som är hållbart för planeten.

Forskaren Beatrice med några studenter.
Foto: Björn Terring

Vad handlar din forskning om?

– Det jag jobbar med är att skapa verktyg som har förmågan att bedöma risker för miljön och de ekosystemtjänster som hela ekonomin är beroende av. Vi har lyckats utveckla ett verktyg som tar med mer i beräkningen än bara klimatet, som bygger på forskning om de planetära gränserna* och områden för tipping-points**. Om vi använder mer land här eller mer vatten där, hur påverkar det helheten?

Vad är det företag och investerare bör hålla koll på?

– De bör känna till vad det finns för koppling mellan den egna verksamheten och global eller storskalig miljöförändring. Och hur det senare med stor sannolikhet kommer att resultera i risker för den egna verksamheten. Vad är kopplingen mellan min egen värdekedja, det vill säga de varor jag behöver för att producera min produkt eller tjänst, och planetära förändringar som till exempel avskogningen i Amazonas eller klimatförändringar? Hur är det sambandet kopplat till bränder och andra miljöförändringar vi ser? Här behövs detaljerade data från företagen för att kunna se företagens påverkan på lokal nivå. I grunden är det revisorskunskap och så kallad icke finansiell företagsrapportering. Hållbarhetsrapporteringen så som den är utformad och utförs idag räcker inte för att få den överblick över påverkan och risker som behövs. Här finns mycket arbete att göra och många företag världen över letar aktivt efter sätt att förbättra sin verksamhet.

Vad är det för data som behövs?

– Man kan ju inte be företag mäta eller rapportera in hundra olika saker, det blir för omfattande, så vi använder de planetära gränser som redan finns inom forskningen. Vi har börjat med sju primära sektorer som man kan säga ligger till grund för nästan alla andra värdekedjor: fiskeri, vattenbruk, framställning av grödor, köttproduktion, skogsbruk, olja- och gasproduktion och gruvdrift. Vad säger vetenskapen om påverkan på de planetära gränserna inom de sektorerna? Utifrån det kunde man sedan identifiera 15 viktiga variabler för att värdera belastningen på planeten och den lokala miljön. 

Hur ska din forskning leda till att det förändras?

– Mycket av problemen vi skapar, att vi har en negativ påverkan på miljön och världen, finns inte med i prissättningen för de varor och tjänster vi konsumerar. Det vår forskning gör är att skapa förutsättningar för att förändra det och att göra ett vetenskapligt grundat inlägg i debatten. Det som behövs är en sorts transformation. Det betyder inte att vi ska gå tillbaka till stenåldern, men vi behöver en helt annan relation till världen och naturen än vi har i dag, även när vi utvecklar våra industrier och företag. 

Genom samarbetet med näringslivet har jag fått en ökad förståelse för investerarnas verklighet

Vad är det som driver dig?

– Jag är nyfikenhetsdriven men har aldrig varit intresserad av att bara gräva djupt, utan mer av att hitta bryggor mellan olika områden, att kombinera kunskap till en större helhet. Genom att ha djupa kunskaper och sedan liera sig med andra som är riktigt duktiga i sitt fält. Det är så man skapar djup och bred kunskap. Men jag hade aldrig kunnat förutse för 20 år sedan att jag skulle jobba med att koppla ihop kapitalmarknaden med naturvetenskapen, eller att jag skulle jobba med revisorer. Genom samarbetet med näringslivet har jag fått en ökad förståelse för investerarnas verklighet. Nu försöker jag ta med mig det perspektivet in i forskningen.

Vad betyder kontakten med studenterna för dig? 

– Just nu undervisar jag många studenter som läser företagsekonomi. Undervisningen är en chans att få dem att tänka mera kritiskt kring de frågeställningar de kommer att jobba med i framtiden. Jag vill också förmedla hopp och tro på att vetenskapen har något väldigt viktigt att bidra med in i företagsvärlden. 

Vad ska man plugga för att få jobba med det du gör?

– Det spelar ingen roll vad man pluggar. Nästan alla ämnen har relevans när man försöker förstå de komplexa hållbarhetsutmaningar vi står inför. Samarbete är det som krävs för att lösa komplexa frågeställningar.

* De planetära gränserna handlar om att mänskligheten ska utnyttja jordens resurser på ett vis som är säkert för vår framtid. Om belastningen på vår miljö blir för stor kommer den inte längre kunna leverera vad som krävs för vår mänskliga välfärd. På ett vetenskapligt vis har forskarna därför beräknat var gränsen går inom nio olika områden, bland annat när det gäller klimatet, förlust av biologisk mångfald, försurning av haven, för hög sötvattensanvändning, ozonnedbrytning och belastning av kemikalier. Just nu överskrider mänskligheten de planetära gränserna inom sex av de nio identifierade områdena.

** Tipping points, som även kallas tröskelvärden eller brytpunkter, är kritiska trösklar i ett system, där en liten förändring kan orsaka stora och ofta oåterkalleliga konsekvenser.

Forskare Beatrice Crona.
Beatrice Crona Foto: Johannes Ernstberger

Vill du veta mer om Beatrice och hennes forskning?
 

Läs mer om Beatrice

 

Läs mer om Beatrices forskning

 

Till den engelska versionen. Rapport om Beatrices forskning

På denna sida

mainArticlePageLayout

{
  "dimensions": [
    {
      "id": "department.categorydimension.subject",
      "name": "Global categories",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Keywords",
      "name": "Keywords",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Person",
      "name": "Person",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "department.categorydimension.tag.Tag",
      "name": "Tag",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "localcategorytree.su.se",
      "name": "Lokala kategorier för www.su.se",
      "enumerable": true,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    },
    {
      "id": "webb2021.categorydimension.Keyword",
      "name": "Keywords (Webb 2021)",
      "enumerable": false,
      "entities": [],
      "localizations": {}
    }
  ]
}