Stockholms universitet

Plugga på distans

Tycker du att det är knivigt att få studierna att fungera på distans? Här får du råd!

 

Råd till dig som pluggar hemma

Att plugga på distans kan vara utmanande för dig som är van vid det sociala sammanhanget på campus. Studie- och språkverkstaden tillsammans med Studenthälsan ger här några tips om hur du lyckas med dina distansstudier:

 1. Ha fasta rutiner. Det är alltid viktigt att organisera och planera sin tid, men nu är det viktigare än någonsin. Försök göra din dag så normal som möjligt. Stig upp den tid du brukar. Klä dig och gör dig i ordning som om du skulle till universitetet. Ta pauser – och framför allt en riktig lunchpaus. Ha en bestämd tid på dagen när du slutar jobba och ägnar dig åt annat.
 2. Låt arbetet ha en egen plats. Bor du trångt är det förstås svårt att ha ett separat arbetsrum, men försök i alla fall att ha en hörna som bara är till för studier. Det kan vara ena änden av köksbordet till exempel. Se sedan till att hålla resten av hemmet fritt från arbete. När dagen är slut är det bra att lägga undan dator, böcker, anteckningar och så vidare. Det kan räcka med att stoppa ner dem i en väska eller lägga dem på en stol som du skjuter in under bordet. Det är viktigare än någonsin att hålla isär arbetstid och fritid.
 3. Ta regelbundna pauser. Det är lätt att bli sittande länge i olämpliga ställningar när man jobbar hemma. Se till att du tar en paus åtminstone varje timme och rör på dig lite.
 4. Följ undervisningen. Det är viktigt att du tar tillfället i akt att följa föreläsningar och delta i seminarier. Då får du möjlighet att kolla av att du ägnar dig åt rätt saker och tillfälle att ställa frågor om det du läser.
 5. Hjälp din koncentration. När det är kris omkring en kan bli svårare än vanligt att koncentrera sig. Då är det ännu viktigare än vanligt att stänga av sådant som kan störa. Ha telefonen på ljudlöst eller stör ej. Stäng ner program på datorn som du inte behöver. Testa pomodoro – en teknik som innebär att du arbetar intensivt i korta sjok och sedan tar paus.
 6. Nyttja de digitala verktyg som universitetet erbjuder. Lärplattformen Athena, e-mötestjänsten Zoom och Office 365 är exempel på digitala lösningar som kan underlätta din vardag.
  Digitala verktyg när du studerar hemifrån
 7. Håll kontakten. Vi har ju turen att leva i en tid när det går att hålla kontakt med andra online. Utnyttja det. Chatta med kurskamrater. Ordna fikapauser på Zoom. Ring en vän. Få av oss mår bra av social isolering.
 8. Prata ihop er om ni är flera hemma. Om ni är flera som arbetar eller pluggar hemma kan det vara en bra idé och sitta ner och prata ordningsregler. Vem ska jobba var? Kan ni jobba båda samtidigt eller behöver ni turas om för att inte störa varandra? Behöver ni speciella ordningsregler för den här tiden?
 9. Var snäll mot dig själv. Rör på dig varje dag. Det kan räcka med en promenad på 45 minuter, gärna mitt på dagen. På så sätt håller du konditionen uppe och får dagsljus som hjälper dig att hålla dig pigg. Ta en dag i sänder och en sak i taget. Det är naturligtvis lättare sagt än gjort, men inte mindre viktigt för det. Oro tar energi, så lägg inte den energi du har kvar på onödiga saker. Koncentrera dig på här och nu och att göra det som behövs för tillfället. På Studenthälsan kan du få mer stöd, om du önskar.
  Ta kontakt med Studenthälsan
 

Material och övningar i studiestrategier och akademiskt skrivande

Att studera på distans kan innebära nya möjligheter och utmaningar för dig som student. På Studie- och språkverkstaden finns resurser för självstudier. Här hittar du både filmer, texter och övningar att ta del av.

Guide till studiestrategier på universitetet

Guide till akademiskt skrivande

Filmer om studieteknik och skrivande på YouTube

 

 

 

Distanshandledning

Det kan bli ensamt att studera på distans. Du är välkommen med dina frågor om studiestrategier och skrivande till våra kunniga pedagoger på Studie- och språkverkstaden. Du behöver inte ha en färdig text du vill få feedback på, det går lika bra att bolla idéer i uppsatsskrivandet eller diskutera studiestrategier vid distansstudier med oss. Tveka inte - boka idag!

Boka distanshandledning

På denna sida