Stockholms universitets Östersjöcentrum

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitets Östersjöcentrum

Vetenskap och kommunikation med havet i fokus

Vid Stockholms universitet har framgångsrik forskning och utbildning om havet bedrivits i över fem decennium. Här utförs världsledande Östersjöforskning, men även forskning i andra svenska havsområden, i tropiska hav och i polartrakterna.

Stockholms universitets Östersjöcentrum har i uppdrag att stärka och synliggöra den betydande marina verksamhet som är utspridd på över tio olika institutioner vid universitetet. Därför visar vi både våra egna och andra institutioners nyheter om havet.

Affisch livet Östersjöns miljöer

Gratis affisch, Östersjöns arter och miljöer

Beställ en dekorativ affisch med ett smakprov från både sajten havet.nu/livet och den tryckta boken Växter och djur i Östersjön.

Åsa Nilsson Austin, PlantFish, Askö

Rovfisk ger friska vikar

Genom att bland annat minska tillväxten av fintrådiga alger bidrar starka rovfiskbestånd till förbättrad vattenkvalitet i vikar längs Östersjökusten. Det visar en ny, omfattande studie från SLU, Stockholms universitet och University of Groningen.

En lugn vattenyta en solig dag, med tydliga spår av algblomning.

Se upp när havet blommar

Nu har algblomningen tagit fart i Östersjön, något som kan vara nedslående för badsugna och potentiellt farligt eftersom vissa alger producerar giftiga ämnen. Men enligt forskarna går det att motverka algblomningarna. Och alla kan göra något.

Under ytan, Östersjön 2017

Östersjöns viktigaste utmaningar sammanfattas i ny skrift

En mer ekosystembaserad havsplanering, begränsad trålning och en effektivare kemikaliereglering är några av rekommendationerna i Östersjöcentrums nya skrift Under ytan.

Stockholms universitets Östersjöcentrum

Tel: 08 - 16 37 18
E-post: ostersjocentrum@su.se

Få Östersjöcentrums nyhetsbrev

Östersjöcentrum i sociala medierÖstersjöcentrum på Facebook Universitetet på Instagram Östersjöcentrum på Linkedin Östersjöcentrum på Twitter Östersjöcentrum på YouTube

Följ våra havsbloggar