Forskargrupp
Forskargruppen för psykosocialt arbete
Det sociala arbetets praktik bygger på interaktion mellan individer i behov av stöd och vård och professionella vårdgivare samt på synliggörande av makt i dessa relationer.
Den psykosociala dimensionen i socialt arbete är en del av socionomutbildningen men framför allt central i våra specialistprogram på avancerad nivå, Psykoterapeutprogrammet samt Hälso- och sjukvårdskuratorprogrammet.
De pågående forskningsområdena rör psykosocialt stöd och återhämtning, kuratorns roll och funktion inom hälso- och sjukvården, psykoterapi och behandling, brukares/patienters delaktighet, attityder till avvikelse, professionellt bemötande i kris, trauma och sorg, institutionsvård av barn, unga, vuxna samt bemötande av närstående
Malin Ljungbergs avhandlingsprojekt handlar om livsvillkor, strategier och anhörigomsorg hos föräldrar som bor tillsammans med en ung vuxen med autismdiagnos och som varken arbetar eller studerar.
Att hoppa av grundskolan eller inte gå vidare till gymnasiet innebär att man blir begränsad när det gäller arbete och fortsatt utbildning. Men hur påverkar det på lång sikt? Och blir effekterna desamma för både kvinnor och män?
Det finns ingen magisk metod som löser institutionsvården. I stället behöver man ta hänsyn till en rad faktorer, baserat på vetenskap och beprövad kunskap.
Psykosociala insatser riktar sig till personer som behöver stöd för att hantera psykiska, känslomässiga, och sociala utmaningar. Insatserna spelar ofta en central roll i att förbättra välbefinnandet för dessa personer, men ibland uteblir effekterna eller blir till och med skadliga. Hur kan vi säkerställa att dessa insatser inte orsakar mer skada än de gör nytta?
Att växa upp med en förälder med psykiska hälsoutmaningar kan innebära att det stigma som är förknippat med psykisk ohälsa spiller över och drabbar en själv. Förälderns stigma förs alltså över även till barnen. Det är något som ungdomarna i den här studien kan berätta om.