Stockholms universitet

Forskningsprojekt Delaktighet för äldre personer och anhöriga vid utskrivning från sjukhus

I sitt avhandlingsarbete undersöker Nicoline Annetorp Roth planering av insatser för äldre personer i samband med utskrivning från sjukhus, med fokus på samverkan och delaktighet.

År 2018 kom en reform om utskrivning från sjukhus (lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård) som ledde till förändringar i både tidsramar, arbetssätt och ansvarsfördelning mellan olika yrkesgrupper under utskrivningsprocessen. Syftet var bland annat att genom en effektiv och samordnad utskrivningsprocess se till att personer inte vårdas på sjukhus längre än de behöver. Bristande samverkan mellan de yrkesgrupper inom kommunen och regionen som ansvarar för planeringen av insatser lyfts ofta fram som ett problemområde vid övergången mellan sjukhuset och det egna hemmet. Delaktighet, både för den som tar emot insatser och dennes anhöriga, är samtidigt ett viktigt uppdrag för vård- och omsorgsgivare. Begreppet delaktighet är dock mångtydigt, och kan inom äldreomsorgen betyda allt från möjligheten att lämna synpunkter och klagomål, välja och byta sin utförare av vård och omsorg, bestämma vid ansökan om insatser eller styra personalens insatser under hjälpsituationen. För anhöriga kan delaktighet innebära både att företräda sin närståendes intressen, och sina egna som informell omsorgsgivare.

Avhandlingsprojektet syftar till att undersöka arbetet med planering av äldre personers insatser i samband med utskrivning från sjukhus, i relation till socialpolitiska mål och trender inom äldreomsorgsområdet. Särskilt fokus ligger på samverkan mellan de inblandade yrkesgrupperna och på arbetet med delaktighet för äldre personer och deras anhöriga under utskrivningsprocessen.

Projektbeskrivning

Sammanläggningsavhandlingen består av två delstudier, varav en analys av policydokument som berör lagen om samverkan vid utskrivning, och en intervjustudie med yrkesgrupper som ansvarar för planering av insatser efter utskrivning. Urvalet av intervjupersoner till intervjustudien utgår från två regioner i Sverige och ett antal kommuner belägna i dessa regioner.

Policyanalysen syftar till att undersöka hur utskrivningslagen formar förutsättningarna för samverkan kring äldre personer som ska skrivas ut från sjukhus genom att studera hur problembeskrivningar och lösningar porträtteras i policydokument. Intervjustudien med yrkesgrupper rapporteras genom två separata artiklar som båda undersöker hur lagstiftningen och dess målsättningar begripliggörs och används i relation till organisatoriska förutsättningar och det praktiska arbetet. Den ena artikeln fokuserar på arbetet med samverkan och den andra på arbetet med delaktighet.

Förhoppningen är att avhandlingen kan bidra med ökad kunskap om utskrivningsprocessen och att detta kan ligga till grund för förbättrade arbetssätt.

Huvudhandledare: Helene Brodin
Biträdande handledare: Pär Schön

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Nicoline Annetorp Roth

Doktorand

Institutionen för socialt arbete
Nicoline Roth. Foto: Rickard Kilström.