Forskningsprojekt Den andra korridoren - patienters möten med psykiatrisk öppenvård
Hur upplever patienter sina möten med psykiatrisk öppenvård – och vad påverkar hur dessa möten blir? Denna avhandling undersöker vad som formar vardagen inom psykiatrin med fokus på institutionalisering, maktutövning och patienters olika förutsättningar.

I avhandlingen studeras hur patienters möten med den psykiatriska öppenvården formas, med utgångspunkt i deras och sjukvårdspersonals erfarenheter av mötet och med hänsyn till hur det påverkas av institutionaliseringsprocesser och maktutövning. Studien belyser även hur sjukvårdens sätt att fungera kan medföra olika förutsättningar för olika patienter, beroende på hur deras livssituation ser ut.
”Den andra korridoren” betecknar här, utifrån en av studiedeltagarnas erfarenheter, den plats inom den psykiatriska öppenvården där hen till slut fick tillgång till hjälpsam sjukvård efter en lång kamp. Den psykiatriska sjukvården framstår, som studiedeltagarna upplever den, som en svårtillgänglig verksamhet och i avhandlingen diskuterar jag hur de sätt som den vardagliga verksamheten bedrivs på, kan bidra till denna svårtillgänglighet.
Avhandlingen knyter även an till utvecklingen efter nedläggningen av mentalsjukhusen, marknadsstyrningens införande och den dominerande medicinska synen på psykisk ohälsa, med fokus på hur dessa förändringar och perspektiv påverkar den sjukvård som ges.
Resultaten kan vara värdefulla för patienter och patientföreningar, anhöriga och anhörigföreningar såväl som sjukvårdspersonal, beslutsfattare och andra med intresse för psykiatrisk sjukvård i praktiken.
Projektbeskrivning
Den psykiatriska sjukvården är en stor samhällsinstitution som många människor har någon form av relation till. Någon är eller har varit patient, andra är anhöriga till någon som är det och ytterligare andra arbetar inom psykiatrin. En gång utgjorde den psykiatriska sjukvården även ett väl utforskat samhällsvetenskapligt studieområde.
Såväl verksamheten vid de stora mentalsjukhusen som nedläggningen av dessa till förmån för utvecklingen av nya öppenvårdsalternativ har studerats ingående i tidigare forskning. Den samtida psykiatriska sjukvården får dock beskrivas som ett underutforskat område – i synnerhet i en svensk kontext. Idag är det öppenvård som utgör merparten av den psykiatriska sjukvård som bedrivs och det är även denna som står i fokus för avhandlingsarbetet.
En rad teman värda närmare undersökning kan identifieras i relation till den samtida psykiatriska öppenvården. Det handlar exempelvis om de nya vårdformer som växte fram i och med nedläggningen av de stora mentalsjukhusen och som vidareutvecklats sedan dess, om de marknadsorienterade styrningsformernas inträde i den psykiatriska sjukvården och om den idag dominerande medicinska synen på psykisk ohälsa. Inom ramen för avhandlingsarbetet relateras dessa och andra relevanta teman till den vardagliga psykiatriska sjukvårdsverksamheten med fokus på hur de bidrar till att forma den sjukvård som psykiatrins patienter får.
Frågor som besvaras är hur patienter och personal erfar patientens möte med den psykiatriska sjukvården och hur förutsättningarna för detta möte formas av den vardagliga sjukvårdsverksamhetens sätt att fungera.
Resultaten av studien kan potentiellt sett vara relevanta för vem som helst som har ett intresse för den samtida psykiatriska öppenvårdens sätt att fungera och hur detta kan forma den sjukvård som psykiatrins patienter får. Det kan handla om patienter eller patientföreningar, anhöriga och anhörigföreningar, enskilda sjukvårdsanställda och berörda professioner samt sjukvårdsledning och sjukvårdspolitiker
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Veronica Brunér Anjou
Doktorand

Medlemmar
Robert Ohlsson
Universitetslektor
