Forskningsprojekt Ett pluricentriskt perspektiv på undervisningen i svenska i grundskolan i Finland och Sverige
Syftet med projektet är att jämföra och analysera hur svenska undervisas i Finland och Sverige. Fokus ligger på att identifiera likheter och skillnader i undervisningspraktiker, med målet att belysa hur kontextuella och kulturella faktorer kan påverka ämnesundervisningen i de båda länderna.
Projektbeskrivning
Svenska är ett pluricentriskt språk, vilket innebär att det talas i flera länder, främst i Sverige och Finland. I Sverige är svenska huvudspråket, medan det i Finland är ett av landets två nationalspråk. Språkpolicyn skiljer sig dock mellan länderna. Finland är officiellt tvåspråkigt, med svenska som ett minoritetsspråk, medan svenska är majoritetsspråk i Sverige. I båda länderna talas också många andra språk, men den språkliga mångfalden är större i Sverige på grund av högre immigration.
Skolan är en central institution som både reflekterar och påverkas av ett lands språkpolicy och språkanvändning. I detta projekt undersöker vi hur svenska undervisas i årskurs 1–9 i Finland och Sverige. Vi analyserar undervisningsmetoder och mål i de svenskämnen som utformats för ländernas heterogena elevgrupper. I Sverige omfattar detta ämnena svenska och svenska som andraspråk, och i Finland bland annat Svenska och litteratur, Svenska som andraspråk och litteratur, Svenska som det andra inhemska språket samt A- och B-svenska.
Syftet med projektet är att identifiera gemensamma och landsspecifika undervisningsideologier och -praktiker i ett litet pluricentriskt språk som svenska – och undersöka hur detta påverkas av språkideologiska, policyrelaterade och historiska förutsättningar.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Ulrika Magnusson
Universitetslektor, Docent

Medlemmar
Marie Nelson
Universitetslektor

Ulrika Magnusson
Universitetslektor, Docent
