Forskningsprojekt Glokaliseringen av klimatstyrning
Rollen av integrerad styrning för en rättvis och legitim anpassning till klimatrisker.
Klimatförändringar påverkar tillgång till mat och vatten, och kan bidra till ofrivillig migration och konflikter. Dessa så kallade klimatrisker har därmed stora konsekvenser för mänsklig säkerhet, i synnerhet för sårbara grupper. Projektet undersöker vilka utmaningar och möjligheter som är kopplade till tvärgående ansatser, och i vilken grad olika styrmedel främjar en rättvis och legitim klimatanpassning på nationell och lokal nivå. Vi studerar den såkallade ”glokaliseringen” av dessa framväxande styrmedel där global klimatstyrning får konsekvenser för lokal och nationell klimatanpassning. Projektet kombinerar kvalitativa och kvantitativa metoder för att generera nya empiriska och teoretiska insikter om huruvida arbetet med att integrera klimatanpassning inom andra policyområden främjar en rättvis och legitim klimatanpassningspolitik. En ökad förståelse för olika integrerade styrmedel och deras legitimitet är centralt för genomförandet av 2030 agendan.
Projektbeskrivning
Globala institutioner, såsom Europeiska Unionen och Förenta Nationerna har idag både stort inflytande över och ansvar för att hantera klimatrisker som påverkar mänsklig försörjning och säkerhet. För att hantera dessa gränsöverskridande och tvärsektoriella risker krävs integrerade globala styrmedel som integrerar klimatanpassning inom olika policyområden. Syftet med projektet är att förstå orsakerna och effekterna av
globala, integrerade styrmedel för lokal och nationell anpassning till klimatrisker i det global syd.
Projektet är organiserat i tre moduler. Först, identifierar vi vilka globala institutioner som arbetar med klimatrisker och kartlägger hur tjänstemän ser på integrerade styrmedel. Därefter, undersöker vi skillnaden i utvecklingen av integrerade styrmedel mellan olika institutioner. Slutligen undersöker vi utmaningar och möjligheter med integrerade styrmedel och dess konsekvenser för en rättvis och legitim implementering av globala styrmedel på lokal och nationell nivå.
Projektet kombinerar kvantitativa och kvalitativa metoder och ökar kunskapen om ”glokaliseringen” genom vilken global klimatstyrning påverkar lokal och nationell klimatanpassning. Sammantaget, bidrar projektet med nya insikter relevanta för såväl akademiker, som svenska och globala aktörer och beslutsfattare, kring hur tvärgående ansatser kan skapa synergier mellan hållbarhetsmål och bidra till en rättvis och legitim klimatanpassning.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Lisa Dellmuth
Professor
Medlemmar
Maria-Therese Gustafsson
Universitetslektor, Docent
Karina Shyrokykh
Universitetslektor, docent
Suanne Mistel Segovia Tzompa
Doktorand
Jorge Ernesto Rodriguez Morales
Doktorand
Isabella Strindevall
Doktorand
Evelina Jonsson
Doktorand