Stockholms universitet

Forskningsprojekt Hur skapas dödsorsaksdata? Kunskapsproduktionens processer

Under tre år ska forskarna i projektet undersöka kunskapsprocessen involverad i hur dödsorsaksdata skapas i Sverige, från att läkare bestämmer dödsorsaker och förhåller sig till standarder och riktlinjer, till att dödsorsaker registreras.

Dödsorsaksstatistik är centralt för folkhälsoarbete. Dödsorsaksstatistik ger kunskap om folkhälsoproblem, grund för att fatta beslut om politiska insatser liksom för att jämföra skillnader i dödsorsaker mellan olika länder. Det är dock inte alltid uppenbart vad som orsakar ett dödsfall och att bestämma, rapportera och registrera dödsorsaker innebär att tolka, välja undersökningsmetoder, applicera medicinsk kunskap och regler för klassificering.

Syftet med detta projekt är att undersöka hur dödsorsaksdata skapas genom att följa hur dödsorsaker bestäms, rapporteras och registreras. Vi kommer också studera hur läkares strävan efter säkerhet formas och formar produktionen av dödsorsaksdata. Hur bestäms och rapporteras dödsorsaker av olika läkare, inom olika verksamheter? Hur och varför skiljer sig deras intresse för bedömningar och vilka konsekvenser får det? Vilken roll spelar standarder för deras arbete? Dessa frågor förtjänar belysning för att förstå hur den omfattande verksamheten med att producera dödsorsaksdata bedrivs i praktiken. Detta bidrar till att förstå hur kunskap om folkhälsoläget och dess utveckling blir till och framställs, men också hur och varför mätproblem och mörkertal uppstår. Slutligen är registerbaserad forskning av central betydelse för flertal discipliner i Sverige. Vår studie bidrar till diskussionen om grundförutsättningarna för den typen av forskning.

Projektbeskrivning

Vi kommer göra en kvalitativ studie av å ena sidan dödsorsaksbestämning och rapportering, å andra sidan registerarbete, och hur dessa steg hänger ihop. Detta innebär framförallt semistrukturerade intervjuer med läkare som arbetar på vårdcentraler, sjukhus samt inom rättsmedicin, men också en del observationer. Vi kommer även att undersöka arbetet med dödsorsaksregistret på Socialstyrelsen, framförallt genom semistrukturerade intervjuer.  

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Mikaela Sundberg

Professor i sociologi

Sociologiska institutionen
profilbild vår 2018

Medlemmar

Hedvig Gröndal

Forskare, Fil. dr. i Sociologi

Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap

Corinna Kruse

Universitetslektor, Docent

Institutionen för Tema (TEMA)