Stockholms universitet

Forskningsprojekt Jourhemsplacering som lösning för yngre barn

Jourhemsplacering som lösning för yngre barn – stöd vid övergångar ur barns, jourhemsföräldrars och professionellas perspektiv

Ett jourhem är en person eller familj som tar emot barn för tillfällig vård och omsorg. Jourhemsplaceringar av barn har ökat mycket under senare tid och används ofta för yngre barn. Tidigare internationell forskning visar att många barn som placeras akut har upplevt trauma och våld, och att det finns brister i hur barnen förbereds vid övergångar till och från jourhemsplaceringar. I detta forskningsprojekt, som genomförs i nära samarbete med Rädda Barnen, är syftet att undersöka jourhemsplaceringar som lösning för yngre barn i relation till barns rättigheter och behov, och att utvärdera, anpassa och implementera en intervention för att stödja barn vid övergångar till och från jourhemsplacering.

Hus. Bild: Jan /Pixabay

Projektbeskrivning

När barn bedöms vara i behov av omedelbart skydd eller stöd kan socialtjänsten placera dem i jourhem. Ett jourhem är en person eller familj som tar emot barn för tillfällig vård och omsorg. Jourhemsplaceringar av barn har ökat mycket under senare tid och används ofta för yngre barn.

Tidigare internationell forskning visar att många barn som placeras akut har upplevt trauma och våld, och att det finns brister i hur barnen förbereds vid övergångar till och från jourhemsplaceringar. Det finns brister i barns tillgång till information om varför de flyttas från sin familj, vad en jourplacering innebär, vem som ska ta hand om dem, samt vart de ska flytta när jourhemsplaceringen avslutas.

Trots att jourhemsplacering är en vanlig intervention finns en tydlig kunskapslucka i en svensk kontext. För att underlätta övergångarna för barn vid flyttningar till och från jourhemsplaceringar har Rädda Barnen utvecklat informations- och stödmaterial som ska stärka barns delaktighet. I detta forskningsprojekt, som genomförs i nära samarbete med Rädda Barnen, är syftet att undersöka jourhemsplaceringar som lösning för yngre barn i relation till barns rättigheter och behov, och att utvärdera, anpassa och implementera en intervention för att stödja barn vid övergångar till och från jourhemsplacering.

Projektet har en praktiknära ansats och genomförs i form av en kartläggning, en intervjustudie med professionella, jourhemsföräldrar och barn, samt en utvärdering och vidareutveckling av informations- och stödmaterialet. Projektet förväntas bidra till att fylla en kunskapslucka avseende socialt arbete med akuta placeringar i relation till barns rättigheter.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Ann-Sofie Bergman

Universitetslektor, docent

Institutionen för socialt arbete
Ann-Sofie Bergman

Medlemmar

Maria Eriksson

Professor

Institutionen för socialt arbete, Marie Cederschiöld högskola

Hanna Linell

Universitetslektor

Institutionen för socialt arbete
Hanna Linell

researchProjectPageLayout