Forskningsprojekt Ligninbaserade hybrida levande material (LignoLife)
Den övergripande hypotesen för projektet LignoLife är att tillsats av lignin eller dess renade delar till mediet där mikroorganismer växer kan skapa en ny typ av hybrida levande material. Dessa material förväntas ha anpassningsbara egenskaper som reagerar på stimuli, där ligninet fungerar som utlösare och mikroorganismerna visar denna funktion.
Projektbeskrivning
Nyliga framsteg inom syntetisk biologi och materialvetenskap har lett till utvecklingen av hybrida levande material, där levande celler eller cellgemenskaper är inbäddade i självförnyande, naturliga eller syntetiska strukturstöd. Dessa innovativa material har stor potential inom hållbar energi, miljöåterställning, hälsovård och smarta material. Det finns dock ett behov av att utforska prisvärda, bio-baserade lösningar som kan tillämpas i stor skala.
Vårt fokus är att använda lignin från förnybar lignocellulosa-biomassa som en huvudkomponent i hybrida levande material, vilket skiljer sig från den dominerande forskningen som främst har inriktat sig på mikrobiell nedbrytning av lignin. Vi kommer att kombinera lignin från olika botaniska källor – såsom mjukved, lövved och örtartade växter – och i olika fysiska former med mikroorganismer som mikroalger, jäst och svampar. På detta sätt skapar vi en strukturell och funktionell grund för hybrida levande material, som kommer att utforskas för tillämpningar inom hållbar kemi, såsom fototermiskt aktiverad enzymproduktion för vattenrening och koldioxidinfångning, för att bidra till att lösa viktiga globala utmaningar.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Mika Sipponen
Assistant Professor

Medlemmar
Vasileios Tsampallas
Doktorand
