Stockholms universitet

Forskningsprojekt Lokal ANT-prevention i Sverige 2011-2020 – omfattning och betydelse för konsumtion och skador

Alkohol, narkotika och tobak utgör ett stort folkhälsoproblem i Sverige. Detta projekt bidrar med helt ny kunskap om i vilken utsträckning det lokala förebyggande ANT-arbetet i Sverige varierar mellan kommuner och i vilken utsträckning arbetet leder till minskade ANT-relaterade problem.

En hand som håller en cigarett
Foto: Unsplash

Trots att kunskapen om kommunernas förebyggande arbete gällande alkohol, narkotika och tobak (ANT) har ökat i Sverige under senare år är forskning om dess omfattning och betydelse för konsumtion och skador begränsad. Några studier har pekat på att lokal alkoholprevention bidragit till minskade alkoholskador medan studier av kommunernas preventionsarbete för att minska narkotika- och tobaksskador saknas helt. Mot den bakgrunden är det angeläget att kartlägga det förebyggande ANT-arbetet i Sverige och att analysera om den bidragit till minskade ANT-relaterade problem.

I forskningsprojektet beskrivs kommunernas ANT-relaterade preventionsarbete för perioden 2011-2020 utifrån nya data som möjliggör en rad unika studier. Underlaget är de uppgifter som kommunerna rapporterar in till Länsstyrelserna om vad de gör inom det förebyggande ANT-området. Denna sammanställning av preventionsarbetet används i ett första steg för att förstå skillnader mellan olika kommuners preventionsarbete t.ex. vad man gör och vilka faktorer som samvarierar med preventionsarbetets omfattning.

I ett nästa steg analyseras ANT-preventionens koppling till olika ANT-relaterade problem. I dessa analyser studeras både betydelsen av den samlade ANT-preventionen och substansspecifika insatser för att beakta eventuella synergieffekter mellan insatserna. Även effekterna av vissa typer av prevention och specifika preventionsmetoder kommer att belysas. Huruvida omfattning och effekt av preventionsarbetet varierar utifrån kommunens socioekonomiska förutsättningar kommer också att studeras inom ramen för dessa analyser.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Medlemmar

Thor Norström

Professor emeritus

Institutet för social forskning
Thor Norström

Rosaria Galanti

Forskare

Institutionen för global folkhälsa, Karolinska institutet
rosaria

Tony Nilsson

Forskare

Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning
tony

Johan Svensson

Gästforskare

Institutionen för folkhälsovetenskap
Johan Svensson